Arabia Saudită se pregăteşte de înhumarea prinţului moştenitor şi desemnarea succesorului său

Arabia Saudită se pregătea să îl înhumeze duminică seara, la Mecca, pe prinţul moştenitor Nayef ben Abdel Aziz, decedat la vârsta de 79 de ani, şi să aleagă un succesor dintre fraţii săi, conform regulilor acestei gerontocraţii.

1055 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită se pregăteşte de înhumarea prinţului moştenitor şi desemnarea succesorului său

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Nayef ben Abdel Aziz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trupul neînsufleţit al prinţului, care a murit sâmbătă în Elveţia, era aşteptat să fie adus duminică la Mecca, unde se aflau deja regele Abdallah şi demnitari ai regatului.

O serie de şefi de stat arabi urmează să asiste la funeralii, inclusiv reprezentanţi ai unor monarhii din Golf, dar şi preşedintele turc Abdullah Gül. Însă cei care au altă religie decât musulmană nu sunt autorizaţi să intre pe teritoriul Meccăi, cel mai important loc sfânt al islamului, în vestul regatului.

Prinţul Nayef, frate vitreg al regelui Abdallah, a decedat în urma unor "probleme cardiace" în timp ce se afla în Elveţia, în reşedinţa fratelui său, prinţul Sultan, un octogenar care a decedat în octombrie 2011 şi căruia i-a succedat ca prinţ moştenitor.

Decesul celui de al doilea prinţ moştenitor în decurs de doar opt luni ilustează îmbătrânirea dinastiei Al-Saud, aflată la conducerea celei mai mari puteri petroliere din lume.

Arabia Saudită, situată în centrul unei regiuni cuprinsă de schimbări politice, va fi nevoită să desemneze un nou succesor al regelui Abdallah, în vârstă de 88 de ani, care a apărut la televiziune sâmbătă mergând sprijinit în baston.

Ministrul Apărării, prinţul Salman ben Abdel Aziz, în vârstă de 76 de ani, fratele prinţului decedat, pare cel mai probabil să fie desemnat ca succesor.

"Succesiunea imediată nu este dificilă. Prinţul Salman este considerat, în general, ca fiind viitorul prinţ moştenitor", a declarat Jane Kinninmont, analistă la Chatham House, cu sediul la Londra.

"Salman este mai popular printre tineri în familia regală şi este considerat relativ mai liberal", subliniază această specialistă în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Numirea noului prinţ moştenitor urmează să fie făcută de către un "Consiliu de Credinţă", creat în 2006, cu scopul instituţionalizării procesului de tranziţie.

Constituit din 35 de prinţi, acesta este prezidat de către decanul de vârstă Al-Saud, prinţul Meshaal ben Abdel Aziz, fratele vitreg al regelui Abdallah. La decesul prinţului Sultan, regele Abdallah s-a încăpăţânat, totuşi, să informeze Consiliul cu privire la hotărârea sa de a-l numi pe prinţul Nayef.

Până în prezent, cinci dintre fiii regelui Abdel Aziz s-au succedat deja la conducerea ţării, după moartea acestuia, în 1953, în virtutea regulii succesiunii orizontale.

Însă, potrivit lui Jane Kinninmont, provocarea cea mai mare este "de a trece la următoarea generaţie", adică la nepoţii regelui, care ar putea să fie vizaţi în alegerea viitorului număr trei din regat.

"Nu este o poziţie oficială, dar cel care va fi desemnat drept al doilea vicepremier" va fi numărul doi în ordinea de succesiune a dinastiei, a explică analista.

Trecerea la o nouă generaţie ar putea să exacerbeze rivalităţile, deoarece va fi necesar să se hotărască ce linie a fiilor regelui Abdel Aziz va fi privilegiată, potrivit unor analişti. Indiferent ce urmează să se întâmple, procesul de succesiune în această monarhie ultraconservatoare rămâne opac.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici