Armata americană a doborât balonul suspect de spionaj deasupra Oceanului Atlantic / Reacţia Chinei

Armata americană a doborât balonul spion chinez în largul coastei de est, afirmă un oficial american. Preşedintele Joe Biden a aprobat doborârea balonului, a declarat acelaşi oficial american pentru CNN.

4043 afișări
Imaginea articolului Armata americană a doborât balonul suspect de spionaj deasupra Oceanului Atlantic  / Reacţia Chinei

Armata americană a doborât balonul suspect de spionaj deasupra Oceanului Atlantic

UPDATE 07:00 China a reacţionat printr-o notă a Ministerului de Externe

Marina şi Paza de Coastă sunt în aşteptare, dacă va fi necesar, pentru eventuale eforturi de recuperare, a declarat un oficial al apărării pentru CNN înainte de doborârea balonului.

Balonul a fost observat pentru prima dată deasupra statului Montana la începutul acestei săptămâni şi a călătorit prin mijlocul ţării, urmând modelele meteorologice, înainte de a părăsi Statele Unite sâmbătă.

Înainte ca balonul să fie doborât, Administraţia Federală a Aviaţiei a emis o interdicţie de aterizare pentru aeroporturile din Wilmington, Carolina de Nord, Charleston, Carolina de Sud, şi Myrtle Beach, Carolina de Sud. De asemenea, FAA a restricţionat spaţiul aerian din apropierea Myrtle Beach "pentru a sprijini Departamentul Apărării într-un efort de securitate naţională".

Anterior, sâmbătă, Biden declarase reporterilor din Syracuse, New York, că administraţia sa "va avea grijă" de balon, când a fost întrebat de CNN dacă SUA îl vor doborî. El a discutat opţiunile cu şefii militari de când a fost informat marţi despre balon.

Vineri, Pentagonul a declarat că balonul nu reprezenta o ameninţare militară sau politică.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că balonul a intrat accidental în spaţiul aerian al SUA. Dar Departamentul de Stat a declarat că prezenţa balonului deasupra teritoriului american a fost "o încălcare clară a suveranităţii noastre, precum şi a dreptului internaţional, şi este inacceptabil că acest lucru s-a întâmplat".

Descoperirea balonului l-a determinat pe secretarul de stat american Antony Blinken să îşi amâne mult aşteptata vizită diplomatică în China, afirmând că incidentul "a creat condiţiile care subminează scopul călătoriei".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici