Armata israeliană va opri pentru trei ore în fiecare zi bombardamentele asupra Fâşiei Gaza

Armata israeliană va opri, începând de miercuri, bombardamentele asupra Fâşiei Gaza timp de trei ore în fiecare zi, a anunţat un purtător de cuvânt militar.

21 afișări
Imaginea articolului Armata israeliană va opri pentru trei ore în fiecare zi bombardamentele asupra Fâşiei Gaza

Armata israeliană va opri pentru trei ore în fiecare zi bombardamentele asupra Fâşiei Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"S-a decis să se oprească bombardamentele în Gaza între orele 11.00-14.00 GMT (13.00-16.00, ora României) în fiecare zi, începând de azi", miercuri, a declarat purtătorul de cuvânt.

Această decizie intervine după acceptarea de către Israel a deschiderii unui coridor umanitar în Fâşia Gaza, supusă bombardamentelor masive care au dus, cu o zi în urmă, la moartea a cel puţin 40 de persoane într-o şcoală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Cabinetul premierului Ehud Olmert a anunţat deja, miercuri, că Israelul va deschide un coridor umanitar "pentru a preveni o criză umanitară în Fâşia Gaza", decizie în legătură cu care a fost informat şi secretarul de Stat american, Condoleezza Rice.

Agenţiile ONU şi organizaţiile umanitare au denunţat o criză umanitară "totală" în Fâşia Gaza, teritoriu sărac şi suprapopulat, unde populaţia este prinsă la mijloc, fără posibilitatea de a fugi, ajutorul de urgenţă fiind îngreunat de lupte şi de spitalele supraaglomerate.

Ofensiva a provocat o gravă penurie de produse, de carburant şi de apă potabilă, precum şi pene de curent electric.

De la lansarea sa la 27 decembrie, ofensiva israeliană din Fâşia Gaza a provocat moartea a cel puţin 680 de palestinieni şi la rănirea altor 3.000, potrivit serviciilor de urgenţă palestiniene.

Marţi, au fost bombardate trei şcoli administrate de agenţia ONU de ajutor pentru refugiaţi (UNRWA), unde zeci de civili se refugiaseră.

Atacul cel mai sângeros, de la Jabaliya (nord), s-a soldat cu moartea a 43 de palestinieni, potrivit serviciilor de urgenţă palestiniene. ONU, într-un comunicat, a informat că este vorba despre 30 de morţi şi 55 de răniţi.

Alte cinci persoane au murit în atacurile împotriva a două şcoli ale ONU la Gaza şi Khan Younes (sud), iar cel puţin 12 membri ai aceleiaşi familii, printre care şapte copii, şi-au pierdut viaţa în bombardamentul asupra casei lor în Gaza, potrivit surselor medicale.

Referitor la bombardamentul de la Jabaliya, Israelul a declarat că forţele sale ripostaseră la tirurile de obuze provenind din şcoală, iar armata a afirmat că nu vizează populaţiile civile. Dar aceasta a adăugat că "Hamas a dispus instalaţii militare şi depozite de arme în zone civile".

ONU a dezminţit, miercuri, prezenţa combatanţilor palestinieni în şcoala din Jabaliya.

Israelul a afirmat că a tras în artileria din direcţia stabilimentului unde, potrivit acestuia, combatanţi palestinieni se poziţionaseră pentru a trage obuze de mortieră împotriva forţelor sale.

"În urma unei anchete preliminare, suntem siguri în proporţie de 99,9 la sută că nu existau nici militanţi, nici activişti militari în şcoală", a afirmat Chris Gunness, purtător de cuvânt al UNRWA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici