Armata mexicană, mobilizată împotriva cartelului "La Familia"

Armata mexicană a recurs, luni, la o vastă mobilizare de forţe în statul Michoacan, unde cartelul "La Familia" a ucis 16 poliţişti federali săptămâna trecută, lăsând trupurile neînsufleţite a 12 dintre aceştia la marginea unei străzi.

186 afișări
Imaginea articolului Armata mexicană, mobilizată împotriva cartelului "La Familia"

Armata mexicană, mobilizată împotriva cartelului "La Familia" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Armata a trimis 2.500 de persoane suplimentare, care se vor adăuga celor 1.000 deja staţionate la Michoacan, regiunea natală a preşedintelui mexican Felipe Calderon, şi celor 1.500 de agenţi deja mobilizaţi de poliţia federală.

"În total, avem 3.500 de persoane. Înainte de aceste suplimentări, existau 1.000 de militari în zonă, din data de 11 decembrie 2006", a explicat, luni, generalul Rafael de Jesus Ballesteros, comandantul celei de-a 21-a Zone militare, la Morelia, capitala statului, care numără 600.000 de locuitori.

Imediat după începerea mandatului, în decembrie 2006, Guvernul lui Calderon a mobilizat în ţară peste 36.000 de trupe, militari şi poliţişti, împotriva cartelurilor care duc un război sângeros pentru controlul traficului de droguri cu destinaţia Statele Unite, primul client mondial de cocaină.

În pofida acestei mobilizări de forţe, Mexicul a înregistrat peste 5.300 de morţi violente legate de carteluri în 2008, un bilanţ fără precedent până atunci, şi aproape 2.500 de la începutul lui 2009.

La Morelia, luni dimineaţă, la semnalul generalului, un convoi a început să patruleze pe străzi, aducând un grup de jurnalişti, dintre care cei ai AFP.

Armata "va efectua patrule, va asigura interceptarea şi eradicarea în principalele localităţi ale statului Michoacan şi pe drumuri, inclusiv cele montane", a explicat generalul.

"Operaţiunile terestre vor primi sprijinul aerian a 11 aparate", dintre care cel puţin două elicoptere de atac Black Hawk, a adăugat el.

"La Familia" şi-a făcut apariţia în octombrie 2006, când necunoscuţi au intrat într-un bar pentru a arunca cinci capete umane însoţite de un mesaj pe un ring de dans. "La Familia" afirma atunci că luptă împotriva traficului de droguri. Ea s-a aliat apoi cartelului Golfului, o alianţă în prezent ruptă, care a făcut loc unui război între cele două organizaţii.

Michoacan a fost vizat în mod special, la sfârşitul lunii mai, prin arestarea a zece primari, a unui judecător şi a altor 16 funcţionari, din cauza presupuselor lor legături cu "crima organizată".

Acest stat a fost teatrul, la 15 septembrie 2008, al primului atentat public atribuit unui cartel, în speţă, "La Familia". Grenade au explodat în Morelia, capitala statului, în mijlocul unei mulţimi adunate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, provocând moartea a opt persoane. Trei presupuşi membri ai organizaţiei au mărturisit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici