Armata ucraineană a pătruns în oraşul Doneţk, unde au loc lupte intense

Intense confruntări armate au izbucnit, marţi după-amiază, într-un cartier din vestul oraşului ucrainean Doneţk, între insurgenţi proruşi şi serviciile de securitate ucrainene.

4624 afișări
Imaginea articolului Armata ucraineană a pătruns în oraşul Doneţk, unde au loc lupte intense

Confruntări intense între forţele ucrainene şi separatişti la periferia oraşului Doneţk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primăria din Doneţk a confirmat că lupte intense au loc în cartierul Petrovski, situat în vestul oraşului, unde au fost auzite explozii puternice.

Numeroase ambulanţe au fost trimise în zonă.

Noi confruntări intense între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi au fost semnalate marţi la periferia oraşului Doneţk, principalul fief al insurgenţilor aflat sub un asediu aproape total, în condiţiile în care Kievul le-a cerut civililor să părăsească zona.

Potrivit autorităţilor locale, doi civili au fost ucişi în confruntările din Doneţk, un fief al separatiştilor proruşi. "Doi civili au fost ucişi", a confirmat Primăria oraşului.

Explozii au fost auzite în mod regulat din direcţia cartierului Marinka, aflat la periferia de sud-vest a oraşului, de unde se ridicau coloane de fum.

Potrivit primăriei, salvele de mortiere trase în cursul nopţii de luni spre marţi au avariat o staţie electrică dintr-un cartier din Doneţk aflat în apropiere de Marinka, ceea ce a dus la întreruperea curentului pentru aproximativ 50 de clădiri rezidenţiale. În centrul oraşului, un dispozitiv exploziv a rănit luni seară opt separatişti, potrivit sursei.

Luptele s-au intensificat în ultimele zile în apropiere de Doneţk, cel mai mare oraş din bazinul minier Donbas, cu un milion de locuitori înainte de începerea ostilităţilor, pe fondul temerilor privind un asalt al forţelor ucrainene şi al riscului unor confruntări sângeroase.

De altfel, un purtător de cuvânt al armatei a confirmat la Kiev că forţele ucrainene s-au "apropiat" de cartierele de la periferia oraşului Doneţk şi de celălalt fief separatist, Lugansk. "Aceasta nu înseamnă că un asalt este în curs, deocamdată avem în vedere pregătirea eliberării oraşului", a declarat Andrii Lisenko.

Strategia prezentată anterior de Kiev avea în vedere izolarea insurgenţilor la Doneţk până la epuizarea tuturor resurselor. Kievul susţine că obiectivul este să blocheze accesul la frontiera rusă, pe unde, potrivit autorităţilor ucrainene şi occidentale, tranzitează arme şi combatanţi, ceea ce a justificat sancţiunile economice fără precedent introduse împotriva Rusiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici