ARMISTIŢIU în Siria. Patru zile de pace în timpul sărbătorii Al-Adha

Emisarul internaţional Lakhdar Brahimi, care tocmai şi-a încheiat vizita în Siria, a afirmat miercuri că Guvernul sirian a acceptat un armistiţiu în perioada sărbătorii musulmane Al-Adha, care începe vineri şi durează patru zile.

302 afișări
Imaginea articolului ARMISTIŢIU în Siria. Patru zile de pace în timpul sărbătorii Al-Adha

Lakhdar Brahimi: Regimul sirian a acceptat un armistiţiu în timpul sărbătorii Al-Adha (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Brahimi, care s-a exprimat în faţa jurnaliştilor la Cairo, a adăugat că "majoritatea" liderilor rebeli care l-au contactat au acceptat, de asemenea, cererea lui privind respectarea unui armistiţiu. Guvernul sirian urmează să îşi anunţe acordul într-un comunicat ce va fi publicat cel mai târziu joi seara, potrivit lui.

În cazul în care acest armistiţiu va fi respectat în mod real, va fi vorba despre prima încetare a focului între militari şi rebeli în cadrul acestui conflict armata care afectează Siria de 19 luni.

"Guvernul sirian a acceptat un armistiţiu în zilele (sărbătorii) Aid (al-Adha)", a declarat Brahimi, în urma unei reuniuni, la Cairo, cu secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, adăugând că "majoritatea" liderilor rebeli contactaţi au anunţat că vor respecta de asemenea armistiţiul.

"În cazul unui succes al acestei iniţiative modeste, vom putea crea un armistiţiu pe o perioadă mai lungă şi vom lansa procesul politic", a apreciat emisarul.

La Damasc, Ministerul sirian de Externe a anunţat că o decizie finală cu privire la armistiţiu va fi adoptată joi. "Conducerea armatei studiază o încetare a operaţiunilor militare în cursul (sărbătorii Aid) al-Adha, iar decizia finală va fi luată mâine, joi", a anunţat ministerul într-un comunicat scurt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici