Asasinarea fostului premier japonez Abe are în spate motive religioase

Asasinul fostului premier japonez credea că Shinzo Abe promova un grup religios căruia mama sa i-a făcut o "donaţie uriaşă". Poliţia confirmă că suspectul purta pică unei anumite organizaţii, dar nu a numit-o.

6890 afișări
Imaginea articolului Asasinarea fostului premier japonez Abe are în spate motive religioase

Asasinarea fostului premier japonez Abe, determinat de motive religioase

Mama bărbatului arestat pentru uciderea fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe este membră a Bisericii Unificării, a declarat luni şeful bisericii din Japonia, conform Reuters.

Tetsuya Yamagami, un şomer în vârstă de 41 de ani, a fost identificat de poliţie ca fiind suspectul care s-a apropiat de Abe şi a deschis focul în timpul unui discurs de campanie de vineri, un atac care a fost filmat şi a şocat o naţiune în care violenţa armată este rară.

Yamagami credea că Abe a promovat un grup religios căruia mama sa i-a făcut o "donaţie uriaşă", a declarat agenţia de ştiri Kyodo, citând surse de investigaţie. Yamagami a declarat poliţiei că mama sa a rămas fără bani în urma donaţiei, au relatat ziarul Yomiuri şi alte media.

Tomihiro Tanaka, preşedintele filialei japoneze a Federaţiei Familiei pentru Pacea Mondială şi Unificare, cunoscută sub numele de Biserica Unificării, a declarat reporterilor în cadrul unui briefing la Tokyo că mama lui Yamagami era membră a bisericii. El nu a precizat numele acesteia.

Tanaka a refuzat să comenteze donaţiile ei, invocând ancheta în curs a poliţiei.

Nici Abe şi nici bărbatul arestat pentru împuşcarea sa nu erau membri ai bisericii, a spus Tanaka. De asemenea, Abe nu era consilier al bisericii, a spus Tanaka, adăugând că biserica va coopera cu poliţia în cadrul anchetei dacă i se va cere acest lucru.

Abe a apărut la un eveniment găzduit de o organizaţie afiliată la biserică în septembrie anul trecut, unde a ţinut un discurs în care a lăudat activitatea filialei în favoarea păcii în peninsula coreeană, potrivit site-ului bisericii.

Reuters nu a reuşit să o contacteze pe mama lui Yamagami şi nu a putut stabili dacă aceasta aparţinea de alte organizaţii religioase.

Poliţia a confirmat că suspectul a declarat că purta pică unei anumite organizaţii, dar nu a numit-o.

Mama lui Yamagami s-a alăturat pentru prima dată bisericii în jurul anului 1998, dar a încetat să mai frecventeze biserica într-o perioadă cuprinsă între 2009 şi 2017, a declarat Tanaka. În urmă cu aproximativ doi-trei ani, ea a restabilit comunicarea cu membrii bisericii, iar în ultima jumătate de an a participat la evenimentele bisericii cu o frecvenţă de aproximativ o dată pe lună, a spus el.

Biserica Unificării a fost fondată în Coreea de Sud în 1954 de către Sun Myung Moon, un mesia autodeclarat şi un anticomunist strident. A atras atenţia presei mondiale pentru nunţile sale în masă, în cadrul cărora căsătoreşte mii de cupluri odată.

Moon, care vorbea fluent japoneza, a lansat o campanie politică anticomunistă în Japonia de la sfârşitul anilor 1960 şi a construit relaţii cu politicieni japonezi, potrivit publicaţiilor bisericii.

Moon a murit în 2012. Biserica are aproximativ 600.000 de membri în Japonia, dintr-un total de 10 milioane la nivel global, a declarat Tanaka.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
shinzo abe,
asasin,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici