Atacatorul de la Ottawa a acţionat din motive ideologice, afirmă poliţia

Michael Zehaf-Bibeau, care a ucis un militar canadian iar ulterior a fost împuşcat mortal, miercuri, în Parlamentul canadian, a acţionat din "motive ideologice şi politice", a anunţat poliţia duminică seara.

551 afișări
Imaginea articolului Atacatorul de la Ottawa a acţionat din motive ideologice, afirmă poliţia

Atacatorul de la Ottawa a acţionat din motive ideologice, afirmă poliţia (Imagine: Twitter)

Jandarmeria Regală a Canadei (GRC, poliţia federală) "a găsit elemente de probă convingătoare" care dovedesc că "atacul terorist" al tânărului canadian, în vârstă de 32 de ani, a fost comis "din motive ideologice şi politice".

Comisarul GRC Bob Paulson a anunţat, citat într-un comunicat, că atacatorul a efectuat o înregistrare video "chiar înainte de a comite acest atac".

"GRC procedează la o analiză aprofundată a acestei înregistrări în vederea stabilirii unor elemente de probă şi informaţii", a adăugat comisarul, fără facă dezvăluiri despre conţinutul înregistrării.

Bob Paulson îi răspunde astfel, în mod direct, mamei atacatorului, care a scris că fiul ei prezenta tulburări psihiatrice importante. Acest gest are legătură cu nebunia şi nu cu terorismul, a scris ea, fără să-l disculpe pe fiul ei, pentru care "singura cale de ieşire era moartea".

Susan Bibeau a precizat că poliţia a anunţat în mod eronat că fiul ei vrea să se ducă în Siria. Mike Cabana de la poliţia federală a recunoscut, pentru presă, această eroare, dar poliţia nu a considerat necesar să o rectifice, deoarece, în opinia sa, candidaţii la jihad vin în Siria prin Arabia Suadită sau Turcia.

GRC a mai dezvăluit că Zehaf-Bibeau avea asupra sa un cuţit care "provenea de pe proprietatea mătuşii sale" de la Mont-Tremblant (Québec), la aproximativ 150 de kilometri nord-est de Ottawa, unde şi-a petrecut ultima noapte, marţi.

Potrivit poliţiei, Zehaf-Bibeau ar fi ascuns cuţitul în urmă cu mai mulţi ani pe această proprietate din Québec.

Potrivit poliţiei, carabina Winchester cu care Zehaf-Bibeau l-a ucis miercuri pe caporalul Nathan Cirillo în faţa monumentului eroilor de la Ottawa "ar fi putut să fie ascunsă" pe aceeaşi proprietate.

Bob Paulson afirmă că atacatorul şi-a finanţat "activităţile care au precedat atacul" lucrând în companii petroliere din Alberta (vest).

"Avea acces la o sumă de bani considerabilă", a anunţat poliţia, care anchetează asupra cheltuielilor şi "interacţiunilor (...) cu numeroase persoane, în zilele care au precedat atacul".

Potrivit poliţiei, ancheta are ca obiectiv să "stabilească dacă aceste interacţiuni" au o legătură "cu atacul terorist comis ulterior de către Zehaf-Bibeau".

Fără să ofere informaţii despre conţinutul înregistrării video realizate de către Zehaf-Bibeau, comisarul Paulson a promis că va oferi "cât mai multe informaţii posibil publicului şi cât mai repede posibil".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici