Atacul de la Burgas: Anchetatorii analizează trei piste principale

Serviciile de informaţii israeliene, americane şi bulgare analizează trei piste principale în atacul terorist de pe aeroportul din Burgas, respectiv Hezbollah, Al-Qaida şi teroriştii turci.

378 afișări
Imaginea articolului Atacul de la Burgas: Anchetatorii analizează trei piste principale

Atacul de la Burgas: Anchetatorii analizează trei piste principale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Principala pistă este Hezbollah, care ar fi primit ajutor din partea Gardienilor Revoluţiei din Iran. Potrivit fostului şef al serviciilor bulgare de informaţii Kircio Kircev, celelalte două piste se referă la Al-Qaida şi la teroriştii turci, care ar fi vrut să răzbune cele nouă victime ale operaţiunii israeliene din mai 2011 asupra navei Mavi Marmara, relatează site-ul Novinite.com.

Autorităţile bulgare, citate de postul de televiziune bTV, insistă că autorul atacului a avut mai mulţi colaboratori în ţară, care sunt fie cetăţeni libanezi, fie islamişti bulgari care au pregătit atacul în interiorul graniţelor Bulgariei.

Anchetatorii au constatat, de asemenea, că dispozitivul exploziv era improvizat şi extrem de puternic.

În pofida profilului ADN, identitatea autorului rămâne însă necunoscută.

Unul dintre martori este un şofer de taxi care l-a dus pe presupusul atacator la aeroport. El este interogat, dar nu au apărut detalii despre mărturia sa.

Potrivit Parchetului din Burgas, înaintea atacului, bărbatul a petrecut ceva vreme în staţiunea Ravda din sudul ţării. El a încercat să închirieze o maşină, dar proprietarul a devenit suspicios în legătură cu permisul de conducere şi a refuzat să încheie afacerea. Pentru moment nu sunt disponibile alte detalii în legătură cu această informaţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici