Atacul de la Muzeul Holocaustului ilustrează furia grupurilor rasiste după alegerea lui Obama - VIDEO

Atacul de miercuri de la Muzeul Holocaustului din Washington ilustrează neputinţa resimţită de grupurile rasiste din Statele Unite după alegerea lui Barack Obama, care s-a tradus printr-o creştere a crimelor comise împotriva minorităţilor, potrivit unor analişti.

10 afișări
Imaginea articolului Atacul de la Muzeul Holocaustului ilustrează furia grupurilor rasiste după alegerea lui Obama - VIDEO

Atacul de la Muzeul Holocaustului ilustrează furia grupurilor rasiste după alegerea lui Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Atacatorul, care potrivit presei este un bărbat în vârstă de 88 de ani, James Von Brunn, cunoscut pentru legăturile sale cu mediile care susţin superioritatea rasei albe şi antisemitismul, a împuşcat mortal un agent de securitate, de culoare, după pătrunderea în muzeu.

Analiştii subliniază că acest atac a avut loc după cinci zile de la vizita lui Barack Obama la lagărul de concentrare de la Buchenwald, în Germania, unde a condamnat discursul "ignorant şi ostil" practicat de cei care neagă Holocaustul.

"Este dificil să nu remarcăm momentul în care are loc acest incident", a declarat Brian Levin, profesor în cadrul Centrului de Studii privind Ura şi Extremismul (Center for the Study of Hate and Extremism), de la Universitatea California din San Bernardino.

Atacatorul "probabil are sentimentul unei derive a ţării sale. Atunci, văzând un preşedinte de culoare la Buchenwald, care face apel la memoria Holocaustului, acesta se hotărăşte să atace principalul simbol al Holocaustului din Statele Unite", a declarat acest cercetător.

În opinia lui Mark Potok, directorul Southern Poverty Law Center, o organizaţie de apărare a drepturilor civice, "în mod clar" a avut loc o intensificare a violenţei împotriva minorităţilor după alegerea lui Barack Obama.

"Cred că este un fapt stabilit. Ştim că imediat după alegerea lui Obama serverele informatice ale mai multor site-uri mari care militează pentru superioritatea rasei albe au înregistrat salturi din cauza înregistrării unui aflux considerabil de vizite", a declarat el pentru CNN.

"Alegerea lui Obama a inflamat cel puţin o parte a dreptei radicale. Economia nu a fost de ajutor. Şi, bineînţeles, nivelul crescut şi continuu al imigraţiei non-albe constituie fundalul acestor şase sau şapte ani", a adăugat Potok.

Potrivit acestuia, presupusul atacator care "simţea că se apropie de sfârşitul vieţii sale" a perceput probabil venirea lui "Barack Obama, un Negru, la Biroul Oval drept semn că America intră în iad şi a vrut să dea o mare lovitură pentru libertate înainte de a muri el însuşi".

"Este un bărbat care a fost în mod clar zbuciumat timp de decenii şi care s-a tot gândit la (presupusele) rele cauzate de persoanele de culoare, evrei şi alţii", a conchis Potok.

Leonard Zeskind, autorul cărÅ£ii "Blood and Politics: The History of The White Nationalist Mouvement from the Margins to the Mainstream" (Sânge şi politică: istoria mişcării naţionaliste albe de la margini la curent dominant), a afirmat că presupusul atacator făcea parte din mişcarea extremistă cu mult timp înainte de alagerea lui Obama.

"În acest stadiu, nu cred că putem spune că acest atac este motivat de faptul că Obama este preşedinte", a declarat acesta pentru CNN, estimând totodată că alegerea lui Obama a amplificat neliniştile apărătorilor superiorităţii albe.

"Ceea ce cred naţionaliştii albi este că Barack Obama le confirmă cele mai rele temeri cu privire la Statele Unite, (şi anume) că Guvernul se află în mâinile unor oameni pe care ei îi consideră străini rasei lor", a precizat el.

Site-urile de Internet americane de extremă dreapta şi-au făcut cunoscut entuziasmul faţă de acţiunea atribuită lui Von Brunn, pe care un comentator l-a numit "adevărat erou american".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici