Atacurile rebelilor Houthi s-ar putea simţi şi în buzunarul tău. Marea Roşie şi Canalul Suez, importanţă vitală pentru Europa şi România

Şefii retailerilor britanici au avertizat că atacurile rebelilor Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roşie întârzie transporturile, ceea ce va afecta disponibilitatea produselor şi ar putea duce la creşterea preţurilor în Marea Britanie. Problema semnalată în Marea Britanie afectează şi Europa, inclusiv România.

3399 afișări
Imaginea articolului Atacurile rebelilor Houthi s-ar putea simţi şi în buzunarul tău. Marea Roşie şi Canalul Suez, importanţă vitală pentru Europa şi România

Atacurile rebelilor Houthi s-ar putea simţi şi în buzunarul tău. Marea Roşie şi Canalul Suez, importanţă vitală pentru Europa şi România

Maersk şi alte mari firme de transport maritim au deviat navele în jurul Capului Bunei Speranţe din Africa.

Acest lucru ar putea avea efecte în lanţ asupra disponibilităţii produselor şi a preţurilor. Directorul executiv al British Retail Consortium, Helen Dickinson, a declarat că devierea navelor pe varianta mai lungă spre Europa a va avea "ca urmare creşterii ale costurilor de transport şi de asigurare a transportului maritim. În lunile următoare, expedierea unor bunuri va dura mai mult tim".

Devierea navelor din cauza pericolului adus de atacurile rebelilor susţinuţi de Iran creşte durata trasporturilor cu 10-14 zile.

Marea Roşie şi Canalul Suez, importante pentru România

România, prin portul Constanţa, este una dintre ţările care este direct afectată de această criză. Multe linii regulate de transport containere ce trec prin Canalul Suez au ca destinaţie Portul Constanţa, printre bunurile aduse pe apă în ţară numărându-se autoturisme, materiale electrice, haine, încălţăminte sau produse din metal.

O coaliţie de ţări vrea rezolvarea problemei

Marea Britanie, SUA, Franţa şi alte ţări, ce au anunţat o coaliţie pentru a proteja traficul prin acest coridor vital pentru comerţul global, au intensificat presiunile asupra rebelilor Houthi.

Secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a declarat că Marea Britanie este dispusă să ia "măsuri directe" împotriva grupului aliat cu Iranul pentru a "descuraja ameninţările la adresa libertăţii de navigaţie în Marea Roşie".

Scriind în Daily Telegraph, Shapps a declarat: "Dacă nu protejăm Marea Roşie, riscăm să-i încurajăm pe cei care caută să ameninţe în alte părţi, inclusiv în Marea Chinei de Sud şi în Crimeea".

Comentariile sale au fost făcute la o zi după ce elicopterele marinei americane au ripostat cu focuri de armă împotriva unor mici ambarcaţiuni houthi care atacau o navă de containere Moller-Maersk în Marea Roşie, scufundând trei dintre navele rebelilor şi ucigând echipajele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici