ATENTATELE din Paris: Francezii continuă să se reculeagă la locurile masacrelor, la o lună de la atacuri

Francezii continuă să se reculeagă la locurile masacrelor, dar şi în Piaţa Republicii şi pe Esplanada Trocadéro - unde a avut loc un miting contra jihadiştilor, duminică, la o lună de la atacurile soldate cu 130 de morţi la Paris şi Saint-Denis, relatează AFP în pagina electronică.

322 afișări
Imaginea articolului ATENTATELE din Paris: Francezii continuă să se reculeagă la locurile masacrelor, la o lună de la atacuri

REPORTAJ: Francezii continuă să se reculeagă la locurile masacrelor, la o lună de la atacuri (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

În faţa sălii pariziene de spectacol Bataclan, unde 90 de persoane - care asistau la un concert al trupei Eagles of Death Metal - au fost ucise pe 13 noiembrie de către trei jihadişti, trecători, turişti şi locuitori din cartier continuau să se reculeagă.

În grupuri mici, de câte zece persoane, ei se opreau dincoace de bariere de securitate, pe trotuarul sălii de spectacol, a constat un jurnalist AFP. Erau de două ori mai numeroşi pe trotuarul din faţă, unde au fost depuse numeroase buchete de flori, lumânări şi mesaje.

Între ei se aflau locuitori din cartier, trecători, unii cu valize în mână, turişti străini, părinţi împreună cu copii mici.

"Mă înfior când mă gândesc câţi tineri au fost omorâţi aici", spune pe un ton grav Martine, care locuieşte în zonă. "Parisul devine un cimitir", suspină un tânăr, emoţionat, în faţa unei grămezi de flori ofilite.

Întrebată ce părere are despre această dată simbolică - la o lună după atacurile cele mai sângeroase comise vreodată în Franţa, care au vizat de asemenea terase, baruri şi restaurante pariziene, dar şi Stade de France şi Saint-Denis - o femeie în vârstă a răspuns că "nu trebuie să se dea importanţă zilelor". "Eu am venit aici pentru a aduce un omagiu şi a spune o rugăciune, ca de fiecare dată când trec pe aici", a adăugat ea.

În Piaţa Republicii - care a devenit un simbol al rezistenţei faţă de terorism după atacurile din ianuarie - câteva zeci de persoane se reculegeau duminică în jurul statuii din centru, transformată într-un memorial al victimelor, făceau fotografii, aprindeau lumânări, citeau numeroasele mesaje depuse acolo.

Pe Esplanada Trocadéro, 80 de persoane, inclusiv femei musulmane care purtau steagul francez, au respectat un moment de tăcere în memoria victimelor.

Mitingul, intitulat #StopDaech -Daech este acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic, care a revendicat atacurile-, şi-a propus "să marcheze această lovitură în mod simbolic", la o lună de la tragedie, a declarat organizatorul Camel Bechikh, din cadrul mişcării Fils de France.

Manifestanţii au denunţat "persecuţiile creştinilor din Orient, şi altor minorităţi religioase, comise de Daech" şi idei care reuşesc să atragă "un tineret gata să se radicalizeze" şi "să comită acte teroriste pe teritoriul francez".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici