ATENTATUL din Bangkok: Autorităţile thailandeze caută un tânăr suspect

Autorităţile thailandeze, care nu exclud nicio pistă după atentatul de la sanctuarul religios Erawan din centrul capitalei Bangkok, soldat cu 22 de morţi, au anunţat marţi că îl caută pe un "suspect" reperat în înregistrări ale unor camere de supraveghere, relatează Reuters în pagina electronică.

346 afișări
Imaginea articolului ATENTATUL din Bangkok: Autorităţile thailandeze caută un tânăr suspect

ATENTATUL din Bangkok: Autorităţile thailandeze caută un tânăr suspect

Anchetatorii nu îndepărtează ipoteza potrivit căreia acest atac, comis luni seara, ar fi putut să fie comis de către oponenţi ai juntei aflate la putere, în pofida faptului că armata consideră că modul de operare "nu seamănă" cu metodele utilizate de rebelii separatişti din sudul ţării.

Un semn al faptului că tensiunile nu se diminuaseră marţi este un incident în care un dispozitiv exploziv a fost aruncat de pe un pod, potrivit unui poliţist prezent la faţa locului. Nicio persoană nu a fost rănită în incident.

Un "suspect" - reperat în înregistrări ale unor camere de supraveghere în apropiere de locul exploziei de luni - era căutat, a anunţat marţi premierul Prayuth Chan-ocha. "Am ordonat ca imaginile (înregistrate de) camerele (de supraveghere) să fie verificate, deoarece există un suspect, dar nu este clar cine este acesta", a declarat el pentru presă.

În aceste imagini apare un tânăr putând un tricou de culoare galbenă care intră în templul Erawan la o oră la care afluenţa este mare, lasă un rucsac în mijlocul turiştilor şi apoi pleacă de la faţa locului cu o pungă de plastic în mână şi ceea ce pare să fie un telefon mobil.

Atentatul, care a vizat, în opinia Guvernului, să submineze economia ţării, nu a fost revendicat.

Poliţişti erau în continuare mobilizaţi, marţi, la locul atentatului, în căutarea unor noi indicii printre bălţi de sânge, în acest sanctuar frecventat de obicei de turişti.

Beijingul "condamnă ferm" atentatul

"Poliţia nu exclude nimic, inclusiv (legături cu) politica internă şi conflictul cu privire la uigurii pe care Thailanda i-a trimis în China", a declarat marţi pentru presă Somyot Pumpanmuang, şeful poliţiei.

Thailanda a expulzat în iulie 109 uiguri către China. Sute, eventual mii de membri ai acestei minorităţi musulmane turcofone au fugit din calea tulburărilor din Xinjiang, o regiune autonomă din vestul Chinei, în care se declară persecutaţi. Autorităţile chineze impută aceste violenţe rebelilor separatişti. Numeroşi uiguri încearcă să ajungă în Turcia prin Asia de Sud-Est.

Premierul Prayuth Chan-ocha, care a catalogat atentatul ca fără precedent în Thailanda, a declarat că există "în continuare grupări antiguvernamentale", fără să facă alte precizări.

Prayuth Chan-ocha a condus - ca şef al armatei - o lovitură de stat în mai 2014, după mai multe luni de agitaţie politică în Thailanda. El a fost numit prim-ministru ulterior, în august 2014. El a anunţat marţi o remaniere a Guvernului.

Un purtător de cuvânt al poliţiei thailandeze a anunţat marţi un bilanţ de 22 de morţi şi 123 de răniţi.

Patru chinezi, dintre care doi sunt locuitori ai Hong Kongului, se află printre morţi. Doi malaysieni, un indonezian, un filipnez şi un cetăţean din Singapore au fost, de asemenea, ucişi în atentat.

Beijingul a "condamnat ferm" atacul, prin intermediul lui Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, şi a îndemnat Guvernul thailandez să-i găsească şi să-i pedepsească aspru pe cei care l-au comis.

Atracţie turistică majoră

Thailanda se confruntă de ani de zile cu disensiuni politice, care degenerează uneori în violenţe.

Trei provincii din sudul ţării, majoritar budiste, sunt scena unei rebeliuni separatiste musulmane. Confictul s-a soldat, începând din 2004, cu peste 6.500 de morţi, în principal civili, dar a ieşit rareori în afara acestor trei regiuni.

Comandantul armatei şi-a exprimat îndoiala faţă de existenţa unei legături între această insurecţie din sud şi atentatul de la Bangkok.

Atentatul "nu seamănă cu incidentele care au avut loc în sudul Thailandei. Tipul de bombă utilizată nu corespunde nici el cu ceea ce se întâmplă în sud", a spus, într-un interviu televizat, generalul Udomdej Sitabutr, care este totodată adjunct al ministrului Apărării.

Sanctuarul Erawan - situat la o intersecţie foarte aglomerată din capitala thailandeză, în apropiere de mari hoteluri, centre comerciale, birouri şi un spital - este o atracţie turistică majoră la Bangkok, îndeosebi pentru vizitatori veniţi din Asia de Est şi mai ales din China. De asemenea, thailandezii vin frecvent să se reculeagă în acest lăcaş.

"Autorii aveau intenţia să ne distrugă economia şi turismul, deoarece incidentul s-a produs în inima cartierului turistc (al capitalei Bangkok)", declara luni seara, pentru Reuters, ministrul Apărării Prawit Wongsuwan.

Turismul este unul dintre puţinele sectoare în creştere ale economiei thailandeze, care continuă să se resimtă, după mai bine de un an de la puciul din mai 2014. El reprezintă aproximativ 10% din activitatea economică a ţării, iar Guvernul spera la un număr-record de vizitatori anul acesta, după reculul clar pe care l-a înregistrat în 2014 din cauza agitaţiei politice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici