ATENTATUL DIN BOSTON: Djohar Ţarnaev a şters recent un cont pe Instagram. Ce fotografii şi sloganuri erau apreciate de suspect

Conturile pe Twitter şi reţeaua rusă de socializare VK ale lui Djohar Ţarnaev s-au aflat în centrul atenţiei publice, însă acesta a avut şi un cont pe Instagram, pe care l-a şters recent, potrivit unor surse apropiate de suspectul în atentatul din Boston.

1615 afișări
Imaginea articolului ATENTATUL DIN BOSTON: Djohar Ţarnaev a şters recent un cont pe Instagram. Ce fotografii şi sloganuri erau apreciate de suspect

ATENTATUL DIN BOSTON: Djohar Ţarnaev a şters recent un cont pe Instagram. Ce fotografii şi sloganuri erau apreciate de suspect

Contul pe Instagram, cu numele de utilizator "jmaister1" nu mai există, iar prieteni ai suspectului afirmă că acesta a fost şters recent. Un purtător de cuvânt al Instagram, o reţea de socializare şi partajare online de imagini, a refuzat să comenteze pe această temă sau să spună când a fost şters contul, relatează CNN.

Însă CNN apreciază că acest cont ar putea fi semnificativ. "Dacă aş fi investigator acum, evident că platforma ştearsă ar conta cel mai mult", a declarat Juliette Kayyem, analist CNN în domeniul securităţii naţionale.

Urme ale contului "jmaister1" erau încă vizibile, săptămâna aceasta, pe Google cache şi pe alte site-uri de arhivare. Experţi utilizează frecvent aceste instrumente pentru a găsi fragmente din materiale şterse.

"Este exact ca o arhivă", a declarat pentru CNN Sam Altman, un antreprenor şi programator. "Astfel, indiferent ce modificări au fost făcute paginii astăzi, pe serverul curent, Google deţine un fel de amprentă de acum două săptămâni", a adăugat el. Însă întregul cont al lui Ţarnaev nu poate fi recuperat cu aceste instrumente. Google cache stochează paginile pe care le indexează pentru diferite perioade de timp, uneori zile, alteori săptămâni.

Urmele rămase arată că Ţarnaev a apăsat butonul "like" pentru mai multe fotografii referitoare la Cecenia, postate de alţi utilizatori Instagram. Într-una apare liderul militar Şamil Basaiev - un fost oficial guvernamental care a plănuit atacuri teroriste împotriva Rusiei, ucis în 2006.

Altă imagine legată de Cecenia pe care Ţarnaev a marcat-o că i-a plăcut are o serie de hashtag-uri ca #FreeChechenia #Jihad #Jannah #ALLAH #Jesus şi #God. În opinia unui expert în probleme legate de Cecenia, imaginile ilustrează o familiaritate cu politica şi "iconografia" cecenă.

Contul pe Instagram al lui Ţarnaev nu era foarte cunoscut. Mai mulţi prieteni ai acestuia au declarat pentru CNN că nu ştiau de existanţa acestuia. Însă doi foşti colegi de clasă ai suspectului au declarat că ştiau despre existenţa contului, precizând că acesta îl folosea pentru a păstra legătura cu un grup restrâns de prieteni de la şcoală.

Ei au mai declarat că sunt şocaţi - iar în anumite privinţe sceptici - cu privire la acuzaţiile formulate împotriva prietenului lor, pe care îl cunoşteau sub numele de "Jahar". "Jahar era ultima persoană de la care să te aştepţi la aşa ceva. Sincer, nu am auzit vreodată pe cineva să spună ceva rău despre el", a declarat unul dintre cei doi colegi pentru CNN.

După ce contul lui Ţarnaev a fost şters, puţine dintre mesajele postate au rămas vizibile în mod public, însă Kayyem se aşteaptă ca investigatorii să analizeze atent date pe care le pot reface. "Existau indicii conţinute în combinaţia de imagini care ne pot spune ceva despre ceea ce gândea Dzhokhar", se întreabă ea. "Unele dintre aceste poze sunt foarte plăcute. Altele, luate singure, nu înseamnă nimic", apreciază analista.

Instagram precizează în condiţiile de utilizare a serviciului că va preda înregistrările oficialilor din domeniul aplicării legii în cazul în care va primi o citaţie sau un mandat. "Având în vedere volumul conţinutului în timp real al Instagram, unele informaţii pot fi stocate pentru o perioadă scurtă de timp", precizează reţeaua de socializare şi partajare online de imagini pe site, adăugând că reţine date pentru scopurile forţelor de ordine în baza unei "solicitări de stocare valide".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici