CNN: Principalele elemente din ancheta privind EXPLOZIILE de la BOSTON

Numeroase elemente din cadrul anchetei au ieşit la iveală în Statele Unite, după uciderea lui Tamerlan Ţarnaev şi capturarea fratelui său mai mic, Djohar, ambii suspectaţi că au provocat exploziile de la maratonul din Boston, soldate cu trei morţi şi peste 260 de răniţi, relatează CNN.

643 afișări
Imaginea articolului CNN: Principalele elemente din ancheta privind EXPLOZIILE de la BOSTON

CNN: Principalele elemente din ancheta privind EXPLOZIILE de la BOSTON (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

- Tamerlan şi Djohar Ţarnaev au folosit un detonator de la distanţă similar telecomenzii folosite pentru maşinile de jucărie, potrivit CNN.

- tatăl fraţilor Ţarnaev va merge cu avionul în Statele Unite cel mai devreme vineri, a declarat activista pentru drepturile omului Heda Saratova.

- cadavrul lui Tamerlan Ţarnaev rămâne în custodia legistului şef din Massachusetts, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNN, precizând că încă nu a fost stabilită cauza decesului acestuia.

- la câteva luni după ce FBI l-a exonerat pe Tamerlan Ţarnaev în urma unei solicitări din partea Rusiei de a-l investiga, ruşii au abordat CIA cerând anchetarea acestuia din cauza orientării sale către islamismul radical, a declarat un oficial pentru CNN. Dar informaţiile oferite de ruşi în noiembrie 2011 erau "în principiu aceleaşi" informaţii oferite FBI, a declarat oficialul guvernamental, adăugând că informarea trimisă CIA a fost "o scrisoare de avertizare".

- anchetatorii analizează posibilitatea ca Tamerlan Ţarnaev, care era căsătorit şi avea o fetiţă, să fi finanţat complotul cu bombă din bani obţinuţi din traficul de droguri, potrivit unei surse apropiate anchetei.

- aproximativ 33 dintre cele 260 de persoane rănite în exploziile de la Boston încă primeau îngrijiri, miercuri noaptea, la spitale din zona Boston. Una dintre ele - de la Boston Medical Center - se află în stare critică.

- cel puţin 14 persoane au suferit amputări de membre în urma exploziilor.

- numele unuia dintre suspecţi era inclus în baza de date americană pentru combaterea terorismului, dar nu se afla pe nicio listă care să-l împiedice să călătorească sau care să necesite supraveghere suplimentară la intrarea sau părăsirea teritoriului ţării, au declarat oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane.

- suspecţii ar fi plănuit să petreacă la New York după explozii.

- un prieten din Cambridge, Massachusetts, pe nume Misha (un armean care s-a convertit la islam), i-ar fi "spălat creierul" lui Tamerlan Ţarnaev, a declarat pentru CNN unchiul acestuia, Ruslan Ţarni. O purtătoare de cuvânt a Societăţii Islamice din Boston a declarat pentru CNN că nimeni din reţeaua grupului nu pare să fi auzit de vreo persoană pe nume Misha.

- suspectul supravieţuitor, Djohar Ţarnaev, le-a declarat anchetatorilor că fratele lui, şi nu o grupare teroristă internaţională, a fost cel care a conceput atacul, a declarat o sursă guvernamentală.

- suspecţii au primit ajutoare sociale când erau copii. Tamerlan le-a primit pentru familia sa până anul trecut.

- Djohar Ţarnaev a citat războaiele americane din Irak şi Afganistan ca factorii motivanţi din spatele atacului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici