Au scris o carte despre Holocaust pentru care au fost acuzaţi de „defăimare”. Ce pedeapsă au primit

  • Hotărârea judecătorească asupra istoricilor polonezi Barbara Engelking, de stânga, şi Jan Grabowski, de dreapta, a stârnit îngrijorarea pentru viitoarele cercetări privind Holocaustul.
  • Un tribunal din Varşovia a decis marţi că cei doi istorici au pătat memoria unui sătean polonez într-o carte despre Holocaust şi trebuie să-şi ceară scuze.
  • Engelking şi Grabowski intenţionează să facă apel la verdictul de marţi.
612 afișări
Imaginea articolului Au scris o carte despre Holocaust pentru care au fost acuzaţi de „defăimare”. Ce pedeapsă au primit

Decizia Curţii pentru doi istorici care au fost acuzaţi de „defăimare” în cartea lor despre Holocaust. Cei doi trebuie să-şi ceară scuze

După mai bine de şapte decenii, conflictul rămâne o problemă politică vie în Polonia, unde naţionaliştii de guvernământ spun că studiile care arată complicitatea unor polonezi la uciderea evreilor de către Germania nazistă sunt o încercare de a dezonora o ţară care a suferit imens în conflict, potrivit CNN.

Curtea a decis că Barbara Engelking şi Jan Grabowski, redactorii lucrării în două volume „Noapte fără sfârşit. Soarta evreilor din anumite judeţe ale Poloniei ocupate”, trebuie să-şi ceară scuze pentru că au menţionat că Edward Malinowski le-a dat evrei naziştilor germani. 

Cu toate acestea, a încetat să le ceară să plătească despăgubiri. „Hotărârea instanţei nu trebuie să aibă un efect negativ asupra cercetării academice. În opinia instanţei, suma cerută de 100.000 zloti (27.017 dolari) ar constitui un astfel de factor", a declarat judecătorul Ewa Jonczyk.
 
Academicienii polonezi şi organizaţiile evreieşti şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că procesul ar putea submina libertatea de cercetare, iar Engelking a spus că acest caz urmăreşte să aibă un astfel de efect. „Nu există nicio îndoială că este un fel de efort de a crea un efect de îngheţ, pentru a arăta cadrelor universitare că există probleme pe care nu merită să ne concentrăm", a spus ea.
 
Plângerea a fost făcută de nepoata lui Malinowski, în vârstă de 81 de ani, Filomena Leszczynska, şi finanţat de Liga poloneză împotriva defăimării, care se opune susţinerilor implicării poloneze în uciderea evreilor.
 
Avocatul lui Leszczynska, Monika Brzozowska-Pasieka, a susţinut că Engelking şi Grabowski nu au reuşit să urmeze metodologia de cercetare corectă la compilarea cărţii, o acuzaţie pe care Grabowski a negat-o. „Filomena este extrem de mulţumită de acest verdict", a spus Brzozowska-Pasieka după proces. „Problema despăgubirii de la început a fost o problemă secundară”.
 
Aproape toţi cei 3,2 milioane de evrei ai Poloniei se presupune că au murit în mai mult de cinci ani de guvernare nazistă, reprezentând aproximativ jumătate dintre evreii care au fost ucişi în Holocaust. Alte 3 milioane de cetăţeni neevrei au murit, de asemenea, sub ocupaţia nazistă a Poloniei.
 
Mai multe cercetări sugerează că, în timp ce mii de polonezi şi-au riscat viaţa pentru a-i ajuta pe evrei, alte mii au participat, de asemenea, la Holocaust. Mulţi polonezi nu acceptă astfel de descoperiri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici