Expoziţie  "Aurul Faraonilor" de la Paris. Printre exponate va fi şi sarcofagul faraonului Ramses al II-lea cel Mare

Sarcofagul lui Ramses al II-lea va deveni, până la 6 septembrie 2023, o atracţie principală în Franţa, în cadrul expoziţiei "Aurul Faraonilor" de la La Villette.

425 afișări
Imaginea articolului "Aurul Faraonilor" de la Paris. Printre exponate va fi şi sarcofagul faraonului Ramses al II-lea cel Mare

Wikipedia Commons

Sarcofagul faraonului Ramses al II-lea este una dintre cele 180 de piese prezentate în cadrul evenimentului expoziţional "Aurul Faraonilor", care se deschide vineri la Paris, la Grande halle de La Villette.

Sicriul care a protejat mumia faraonului timp de 2.900 de ani a sosit din San Francisco. 

Ultima oară când a fost expus în Oraşul Luminii a fost acum 47 ani.

În 1976, starea bine conservată a mumiei faraonului, care era expusă în Egipt în condiţii proaste,  era ameninţată de o ciupercă. 

La cererea egiptologului Christiane Desroches Noblecourt, Valéry Giscard d'Estaing îl îndeamnă pe preşedintele egiptean Anouar el-Sadat să o trimită în Franţa pentru a o trata.  

Sosit de la Cairo la bordul unui avion Transall al armatei franceze, faraonul care a murit cu 3.200 de ani în urmă, a avut parte de o întâmpinare grandioasă demnă de şef de stat, chiar pe covor roşu, acompaniat de Garda Republicană. 

„El este regele tuturor superlativelor”, adaugă Dominique Farout, egiptolog şi curator al expoziţiei. „Trebuia să demonstreze că este un zeu şi a dovedit-o prin longevitate, prin numărul de monumente, prin numărul de copii, prin dimensiuni, prin numele lui pretutindeni”.

Ramses, într-adevăr, „a traversat întregul secol al XIII-lea î.Hr.”, aminteşte Bénédicte Lhoyer. A murit în jurul anului 1213 î.Hr., la vârsta de 91 de ani, o vârstă care este şi acum considerată foarte înaintată.

Urcat pe tron ​​la vârsta de 25 de ani, ca succesor şi fiu al faraonului Seti I, a condus Egiptul timp de aproximativ 66 de ani, având cea mai lungă domnie din istoria Egiptului, fiind în urma regelui Franţei Ludovic al XIV-lea, care a avut 72 de ani de domnie, şi regina Marii Britanii care a decedat anul trecut, Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie.

Vizitatorii vor putea admira pe lângă sicriul din lemn al faronului şi  un colier de aur de la un alt faraon, Psusennes I, un colos al lui Ramses de 4 metri înălţime, o mască de aur a generalului Oundebaounded, o mască funerară a regelui Amenemopet, o oglindă de argint, multe mumii de animale, de la pui de leu, manguste până la crocodili ce au fost descoperiţi în 2018. 

Potrivit BFMTV, chiar înainte de deschidere, au fost vândute 145.000 de bilete. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici