Australia va numi un „consilier special” în ancheta privind atacul aerian israelian care a ucis şapte voluntari

Guvernul australian a declarat sâmbătă că va numi un consilier special care să colaboreze cu Israelul pentru a asigura „încredere deplină” în investigaţiile privind atacul aerian din Gaza care a ucis şapte lucrători umanitari, inclusiv un australian, relatează Reuters.

201 afișări
Imaginea articolului Australia va numi un „consilier special” în ancheta privind atacul aerian israelian care a ucis şapte voluntari

„Guvernul va numi un consilier special cu care am cerut israelienilor să colaboreze, astfel încât să fim consiliaţi cu privire la oportunitatea procesului”, a declarat ministrul de externe Penny Wong într-o conferinţă de presă televizată la Adelaide.

„Vrem să avem încredere deplină în transparenţa şi responsabilitatea oricărei investigaţii şi vom continua să lucrăm pentru a realiza acest lucru”.

Armata israeliană a demis vineri doi ofiţeri şi a mustrat în mod oficial comandanţi de rang înalt, după ce o anchetă privind atacul aerian mortal din această săptămână asupra lucrătorilor umanitari, printre care şi australianul Zomi Frankcom, a constatat erori grave şi încălcări ale procedurii.

Wong a descris demiterile ca fiind „primii paşi necesari”, dar a declarat că guvernul a transmis Israelului, într-o scrisoare trimisă în cursul nopţii, că „răspunsurile iniţiale sugerează că gravitatea morţii a şapte lucrători umanitari nu a fost încă apreciată de guvernul israelian”.

„Acest lucru nu poate fi dat la o parte”, a declarat Wong, adăugând că se aşteaptă ca toate dovezile din cadrul investigaţiilor să fie păstrate.

În afară de Frankcom, atacul aerian a ucis cetăţeni britanici şi polonezi, palestinieni şi un cetăţean cu dublă cetăţenie americană şi canadiană. Cei ucişi lucrau pentru organizaţia caritabilă World Central Kitchen.

Premierul Anthony Albanese a declarat săptămâna aceasta că a vorbit cu omologul israelian Benjamin Netanyahu şi i-a transmis îngrijorarea Australiei în legătură cu moartea lui Frankcom.

Netanyahu a calificat decesele drept un „eveniment tragic în care forţele israeliene au rănit neintenţionat necombatanţi din Fâşia Gaza”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici