Autorităţile chineze confirmă că o tânără a fost forţată să avorteze fiind însărcinată în şapte luni

Autorităţile chineze au confirmat, joi, că o femeie însărcinată în şapte luni a fost forţată să avorteze, după ce au promis să clarifice acest caz mediatizat pe Internet, care a provocat foarte multă indignare.

856 afișări
Imaginea articolului Autorităţile chineze confirmă că o tânără a fost forţată să avorteze fiind însărcinată în şapte luni

Autorităţile chineze confirmă că o tânără a fost forţată să avorteze fiind însărcinată în şapte luni

Fotografia lui Feng Jianmey postată pe Internet, înfăţişând-o pe patul de spital alături de fetusul însângerat, a provocat numeroase comentarii din partea internauţilor chinezi în ultimele zile.

Organizaţiile pentru protecţia drepturilor omului din provincia Shaanxi au explicat că Feng, deja mamă a unui copil, a fost obligată să avorteze, întrucât nu putea plăti amenda de 40.000 de yuani (4.880 de euro), pentru nerespectarea politicii copilului unic.

Autorităţile din Shaanxi au anunţat joi printr-un comunicat că ancheta preliminară a confirmat că acest caz este "pentru stabilirea adevărului esenţial" şi că anchetatorii au recomandat aplicarea de sancţiuni celor responsabili - care nu au fost numiţi - pentru acest avort forţat.

"Este vorba despre încălcarea gravă a politicii Comisiei pentru Populaţie şi Planificare familială, care obstrucţionează activitatea de control al populaţiei şi a provocat tulburări în societate", au declarat autorităţile locale pe site-ul oficial, precizând că avorturile tardive sunt interzise din 2001.

Autorităţile din districtul Zhenping, unde a avut loc acest avort, şi-au luat angajametnul să deschidă o anchetă, condusă de o comisie specială.

Un anunţ postat anterior pe acelaşi site, conform căruia Feng fusese de acord cu avortul, fapt dezminţit de unul din apropiaţii femeii, a fost scos joi de pe pagină.

Un oficial al Comisiei Naţionale pentru populaţie şi planificare familială, a declarat la rândul său, sub protecţia anonimatului, că acest caz este considerat "grav" de comisie şi că a fost deschisă o anchetă la cel mai înalt nivel.

Foarte mulţi internauţi şi-au exprimat idignarea, comparându-i pe cei responsabili în acest caz cu naziştii sau cu "diavolii japonezi" feroce din cadrul războiului chino-japonez.

Avorturile forţate sunt foarte frecvente în China, statul cu cea mai mare populaţie de pe planetă, 1,34 de miliarde de locuitori, care a adoptat o politică drastică de limitare a naşterilor la sfârşitul anilor 1970.

În general, chinezii din oraşe pot avea un singur copil, iar cei din provincie doi, dacă primul este fată.

Militantul orb pentru drepturile omului, Chen Guangcheng, care a plecat în Statele Unite luna trecută, după o lună de criză, a fost închis timp de mai mulţi ani pentru că a denunţat sute de cazuri similare din provincia sa, Shandong (nord-est).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici