Autorităţile din R. Moldova au desecretizat 885 de dosare din perioada sovietică

Comisia din Republica Moldova pentru Protecţia secretului de stat a desecretizat, luni, 885 de dosare din arhivele organizaţiilor social-politice din perioada sovietică, relatează pagina online a Ziarului de Gardă.

22 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din R. Moldova au desecretizat 885 de dosare din perioada sovietică

Autorităţile din R. Moldova au desecretizat 885 de dosare din perioada sovietică

Comisia a luat decizia desecretizării acestor dosare după analizarea activităţii unui grup de lucru constituit acum o lună. Grupul de lucru a studiat mai multe documente secretizate în perioada 1984 - 1991.

Oleg Gîrbu, şeful Direcţiei Probleme Speciale din cadrul Cancelariei de Stat, membru al Comisiei interdepartamentale pentru protecţia secretului de stat, a declarat că desecretizarea documentelor din perioada sovietică a fost efectuată la recomandarea premierului Vlad Filat.

Oficialul a amintit că anterior fuseseră desecretizate peste 1.000 de dosare din perioada 1975-1984.

"Acum, orice persoană poate avea acces la documentele desecretizate, aşa cum este normal într-un stat democratic care are un trecut comunist", a explicat Oleg Gîrbu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici