Autorul atentatului cu bombă din Italia a mărturisit. Care a fost motivul acţiunii sale

Poliţia l-a plasat în stare de arest, miercuri seara, pe presupusul autor al atentatului care a provocat moartea unei liceene de 16 ani şi rănirea altor cinci colegi de-ai ei, la 19 mai, în faţa unui liceu din Brindisi, provocând o undă de şoc în Italia, potrivit presei italiene.

866 afișări
Imaginea articolului Autorul atentatului cu bombă din Italia a mărturisit. Care a fost motivul acţiunii sale

Autorul atentatului cu bombă din Italia a mărturisit. Care a fost motivul acţiunii sale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bărbatul a fost identificat drept Giovanni Vantaggiato, în vârstă de 68 de ani, proprietarul unui depozit de carburant de la Copertino, în apropiere de Lecce, care era motivat de "o răzbunare de ordin privat".

După ce a negat timp de cinci ore, suspectul a mărturisit, dar continua să fie interogat la scurt timp după ora 0.00 (1.00, ora României), în ancheta demarată de Parchetul din Lecce pentru "masacru agravat de finalitatea teroristă" (pentru a genera teroare). Conform anchetatorilor, el alternează momentele de luciditate cu cele de confuzie.

Înainte de a mărturisi, anchetatorii i-au spus că au strâns împotriva sa elemente "foarte semnificative", inclusiv asemănarea sa cu bărbatul grizonat filmat de camerele de supraveghere în apropierea liceului, în momentul în care declanşa bomba.

Un dispozitiv artizanal confecţionat din trei butelii de gaz a explodat la 19 mai, cu puţin înainte de începerea cursurilor, în faţa liceului Morvillo-Falcone din Brindisi, provocând moartea Melissei Bassi, în vârstă de 16 ani, şi rănind grav cinci colegi de-ai ei, de aceeaşi vârstă.

Suspectul ar avea de asemenea probleme cu mişcarea braţului drept, lucru care se observa şi în imaginile camerelor de supraveghere, şi era obişnuit cu manipularea buteliilor de gaz, ţinând cont de meseria sa.

Maşina sa, un Fiat Punto, a fost filmată de mai multe ori în apropierea liceului în zilele care au precedat atacul, precum şi cea a unui membru al familiei sale, potrivit ediţiei online a ziarului La Repubblica. Anchetatorii au observat de asemena contradicţii între declaraţiile făcute la poliţie şi o conversaţie cu soţia sa, al cărei telefon era interceptat fără ca ea să ştie.

Conform agenţiei AGI, bărbatul ar fi vrut să se răzbune pe sistemul de justiţie, pentru că nu a primit despăgubiri într-un proces pentru escrocherie. El ar fi vrut să comită atacul la Palatul de Justiţie din Brindisi, dar văzând că este prea supravegheat, s-a îndreptat spre liceul Morvillo-Falcone, situat în apropiere. Presa mai evocă şi un resentiment faţă de liceul sau de directorul acestuia, Angelo Rampino, care a negat însă că ar avea duşmani.

După ce iniţial au interogat un prim suspect şi pe fratele său, ulterior exoneraţi, şi au abandonat şi pista teroristă, anchetatorii au efectuat controale asupra a 1.400 de persoane şi circa 30 de percheziţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici