Autorul atentatului de la Lockerbie ar putea fi eliberat din motive medicale

Autorul atentatului de la Lockerbie, libianul Abdelbaset Ali Mohamet al-Megrahi, care suferă de cancer la prostată, va fi eliberat din motive medicale, au anunţat miercuri posturile de televiziune BBC şi Sky, informaţiile fiind calificate drept "supoziţii" de Guvernul scoţian.

20 afișări
Imaginea articolului Autorul atentatului de la Lockerbie ar putea fi eliberat din motive medicale

Autorul atentatului de la Lockerbie, Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Distrugerile provocate la sol de atentatul asupra zborului 103 al Pan Am

Megrahi execută în prezent o pedeapsă de 27 de ani de închisoare pentru atentatul împotriva zborului 103 al Pan Am deasupra satului scoţian Lockerbie, soldat cu 270 de morţi în 1988.

În vârstă de 57 de ani, acesta se va întoarce în ţara de origine după un anunţ al deciziei săptămâna viitoare din partea ministrului scoţian al Justiţiei, Kenny MacAskill, potrivit televiziunilor britanice, care nu au citat nici un fel de surse.

Guvernul scoţian a calificat aceste informaţii drept "supoziţii", afirmând că "nu a fost luată nici o decizie" în acest sens.

"Nu a fost luată nici o decizie referitor la cererea de eliberare din motive medicale sau la cererea de aplicare a acordului de transferare a deţinuţilor (între Marea Britanie şi Libia), astfel că acestea sunt doar presupuneri", a declarat un purtător de cuvânt al premierului scoţian, Alex Salmond.

Franck Rubino, avocat american care a participat la apărarea lui Megrahi, pare să confirme aceste informaţii.

"Am fost informat de membrii echipei internaţionale care a asigurat apărarea (lui Megrahi) la proces că din motive umanitare, acesta va fi eliberat din închisoare întrucât suferă de o boală foarte gravă, chiar mortală", a declarat acesta citat de Sky News.

Guvernul scoţian a declarat luna trecută că a primit o cerere de eliberare a libianului din motive medicale. În mai, Tripoli a solicitat transferul acestuia în Libia în baza unui tratat privind deţinuţii între cele două state.

Megrahi a depus de asemenea un nou apel împotriva condamnării sale la începutul anului, după ce pierduse un prim apel în 2002.

Medicii l-au diagnosticat cu cancer la prostată anul trecut.

Potrivit avocatului său, cancerul s-a răspândit în organismul său şi se află într-un stadiu avansat. Soţia sa, Aisha Megrahi, a afirmat la începutul anului că acesta este în "pericol de moarte".

Megrahi a fost condamnat în 2001 de un tribunal special, format din trei judecători scoţieni şi având sediul în Olanda, pentru atentatul împotriva zborului Pan Am, care a explodat în noaptea de 21 decembrie 1988 la scurt timp după decolarea din Londra cu destinaţia New York.

Atentatul a provocat moartea celor 259 de persoane de la bordul aparatului de tip Boeing-747 şi a altor 11 persoane la sol, loviţi de fragmentele avionului. Majoritatea pasagerilor erau americani care se întorceau în Statele Unite pentru sărbătorile de Crăciun.

Rămăşiţele zborului 103 al Pan Am

Abdelbaset Ali Mohamet al-Megrahi a fost predat de Libia în 1999 autorităţilor ONU, în urma unor negocieri diplomatice lungi în vederea unui proces, împreună cu un alt compatriot, Amin Khalifa Fhimah, care a fost până la urmă achitat.

Megrahi şi-a susţinut în permanenţă nevinovăţia, avocatul său, Margaret Scott, calificând verdictului primului proces drept "eroare judiciară".

La momentul atentatului, acesta era şeful securităţii Libyan Arab Airlines în Malta, dar anchetatorii americani au declarat că funcţia sa în această companie aeriană libiană era o acoperire pentru activitatea sa legată de serviciile secrete libiene, ceea ce el a negat.

El a pus sub semnul întrebării mărturia unui comerciant din Malta care l-a identificat drept bărbatul care a cumpărat hainele găsite ulterior în valiza în care a fost plasată bomba.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici