AVERTIZAREA lui Ban Ki-moon către Phenian: Ameninţările nucleare nu sunt un joc

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a avertizat marţi Coreea de Nord, care şi-a anunţat intenţia de a reporni un reactor nuclear oprit în 2007, că "actuala criză a mers deja prea departe".

840 afișări
Imaginea articolului AVERTIZAREA lui Ban Ki-moon către Phenian: Ameninţările nucleare nu sunt un joc

AVERTIZAREA lui Ban Ki-moon către Phenian: Ameninţările nucleare nu sunt un joc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ameninţările nucleare nu sunt un joc", a avertizat el în timpul unei vizite în Principatul Andorra. "Lucrurile trebuie să înceapă să se calmeze", "nu există niciun motiv" ca Phenianul "să continue o înfruntare cu membrii comunităţii internaţionale", a adăugat el, într-o conferinţă de presă.

Coreea de Nord a anunţat marţi că intenţionează să repornească un reactor nuclear oprit în 2007 şi a sugerat că ar putea relua relua îmbogăţirea uraniului în scopuri militare, într-un context extrem de tensionat cu Coreea de Sud şi Statele Unite.

"În calitate de secretar general (al ONU), este de datoria mea să împiedic războiul şi să caut pacea", a spus el. "Este, de asemenea, responsabilitatea mea să spun că actuala criză a mers deja prea departe", a adăugat acesta.

Secretarul general al ONU a declarat totodată că se teme de o escaladare militară.

"Sunt convins că nimeni nu are intenţia să atace Republica Populară Democratică Coreea (RPDC) din cauza unor dezacorduri asupra sistemului său politic sau politicii sale externe", a declarat el. "Totuşi mă tem ca unii să nu acţioneze cu fermitate faţă de orice nouă provocare militară" din partea Phenianului, a continuat el, îndemnând regimul să continue să urmeze calea negocierilor.

"Îndemn din nou autorităţile RPDC să respecte integral rezoluţiile pertinente ale Consiliului de Securitate şi să se abţină de la orice măsură suplimentară de provocare", a subliniat el.

Reacţionând la declaraţii dure din partea Statelor Unite şi Coreei de Sud, regimul nord-coreean şi-a multiplicat anunţurile şi actele de sfidare, după lansarea cu succes, în decembrie, a unei rachete cu rază lungă de acţiune, considerată un tir de rachetă balistică, şi efectuarea celui de al treilea test nuclear, în februarie.

Vizată de noi sancţiuni, adoptate de Consiliul de Securitate al ONU în martie, Coreea de Nord nu a dezarmat, ci, din contră, a anulat armistiţiul semnat cu Seulul şi s-a declarat "în stare de război" cu Coree de Sud, după 60 de ani de la finalul războiului între cele două Corei.

Phenianul a anunţat marţi că va "reamenaja şi reporni" toate instalaţiile complexului său nuclear de la Yongbyon, inclusiv o instalaţie pentru îmbogăţirea uraniului şi un reactor cu o capacitate de cinci megawaţi.

Coreea de Nord a acceptat în 2007 să îşi întrerupă activităţile nuclare, în schimbul unui ajutor economic şi unor garanţii de securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici