Avioane militare urmăresc un dirijabil al Pentagonului desprins accidental de la sol, în SUA

Autorităţile americane au trimis avioane de vânătoare pentru a urmări un dirijabil al Pentagonului, utilizat ca radar antirachetă, care s-a desprins singur de la sol şi pluteşte deasupra statului Maryland, aerostatul militar costând circa 180 de milioane de dolari, relatează Fox News.

973 afișări
Imaginea articolului Avioane militare urmăresc un dirijabil al Pentagonului desprins accidental de la sol, în SUA

Avioane militare urmăresc un dirijabil al Pentagonului desprins accidental de la sol, în SUA

Comandamentul aerospaţial nord-american (NORAD) a semnalat miercuri după-amiază că un dirijabil militar dotat cu senzori radar antirachetă (JLENS) s-a desprins singur de la sol, de la o bază din Aberdeen, Maryland. Aparatul s-a desprins pentru că probabil nu a fost ancorat în mod corespunzător.

Balonul dirijabil, la bordul căruia nu se află nicio persoană, are diametrul de 37 de metri şi suprafaţa unui teren de fotbal. Aerostatul, folosit în misiuni militare ca radar antirachetă, costă circa 180 de milioane de dolari (165 milioane euro).

Două avioane de vânătoare de tip F-16 au fost trimise pentru urmărirea aparatului, care pluteşte la o altitudine de circa 5.000 de metri.

Autorităţile americane nu au identificat încă o soluţie pentru aducerea la sol fără avarii a dirijabilului.

Avioanele comerciale care au trasee prin apropierea aerostatului militar vor fi redirecţionate.

Dirijabilul dotat cu senzori radar este parte a Programului comun de apărare antirachetă (JLENS) şi permite depistarea unor ameninţări aeriene precum avioane militare, rachete balistice sau obuze. În mod normal, aparatele de acest tip zboară la altitudini de circa 3.000-3.500 de metri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici