Avion militar grec, trimis în Italia să aducă în ţară cetăţenii greci salvaţi de pe feribot

Un avion de tip C-130 aparţinând armatei elene a sosit în noaptea de duminică spre luni la Lecce, în Italia, pentru a prelua cetăţeni greci salvaţi de pe feribotul Norman Atlantic, a anunţat Ministerul grec al Apărării, relatează AFP.

162 afișări
Imaginea articolului Avion militar grec, trimis în Italia să aducă în ţară cetăţenii greci salvaţi de pe feribot

Avion militar grec, trimis în Italia să aducă în ţară cetăţenii greci salvaţi de pe feribot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avionul urma să transfere în Grecia cetăţeni salvaţi, care erau aşteptaţi să sosească la Brindisi la bordul cargobotului Spirit of Piraeus sau al unor elicoptere care participă la operaţiunea de salvare, potrivit acestei surse.

Spirit of Piraeus, care navighează sub pavilionul Singapore, era aşteptat la Brindisi luni dimineaţa, cu 49 de persoane salvate la bord, dintre care peste 20 sunt greci, potrivit unei surse apropiate dosarului.

La Brindisi, membri ai Protecţiei Civile şi altor servicii de salvare au ridicat corturi în terminalul pentru pasageri din port, pentru a primi aceste persoane salvate.

După ce la bordul Norman Atlantic a izbucnit un incendiu, duminică dimineaţa, în timp ce feribotul efectua o legătură între Grecia şi Italia, o amplă operaţiune de salvare a fost lansată de către autorităţile maritime din Italia, Grecia şi Albania.

În total, 197 de pasageri dintre cele 478 de persoane care se aflau la bordul feribotului, majoritatea greci, au fost salvaţi de pe Norman Atlantic, o navă construită în 2009 care navighează sub pavilion italian şi care a fost închiriată de către compania greacă Anek, potrivit unui bilanţ prezentat la ora 1.00 GMT (3.00, ora României) de către Paza de Coastă italiană.

Un pasager grec a murit după ce a alunecat sau s-a refugiat în partea de jos unei rampe de amaraj. Mai multe persoane care sufereau în principal dezhidratare şi hipotermie, inclusiv soţia acestui bărbat, au fost transportate către Brindisi cu elicopterul.

Şase elicoptere aparţinând Marinei italiene au asigurat evacuări, preluând maximum şase sau şapte persoane, pe rând, în condiţii delicate în noaptea de duminică spre luni. Însă ultimele cinci persoane au fost salvate de o navă a Pazei de Coastă, fără intervenţia elicopterelor.

Autorităţile italiene au mobilizat patru remorchere pentru a tracta Norman Atlantic până la Brindisi, după evacuarea pasagerilor şi membrilor echipajului, însă luau în calcul şi o remorcare către Albania, aflată mai aproape, în caz de nevoie.

Incendiul s-a declanşat pe feribot în amplasamentul rezervat vehiculelor, în condiţii de furtună, în timp ce vaporul asigura o legătură între Patras, situat în sud-vestul Greciei, şi Ancona, în estul Italiei.

Numeroase nave aparţinând marinelor italiană, elenă şi albaneză, elicoptere greceşti şi italieneşti şi nave comerciale care navigau în zonă participau la operaţiunile de salvare de aproximativ 24 de ore.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici