Azerbaidjanul anunţă că operaţiunea sa militară împotriva forţelor armene continuă / SUA şi Rusia au făcut apel la oprirea ostilităţilor şi la negocieri

Azerbaidjanul a anunţat în acestă diminineaţă că operaţiunea sa militară în Nagorno-Karabah, controlată de Armenia, continuă şi înregistrează succese, după ce SUA i-au cerut să oprească ostilităţile, iar Moscova a îndemnat ambele părţi să înceteze vărsarea de sânge în regiunea disputată.

1767 afișări
Imaginea articolului Azerbaidjanul anunţă că operaţiunea sa militară împotriva forţelor armene continuă / SUA şi Rusia au făcut apel la oprirea ostilităţilor şi la negocieri

Azerbaidjanul anunţă că operaţiunea sa militară âmpotriva forţelor armene continuă / SUA şi Rusia au făcut apel la oprirea ostilităţilor şi la negocieri

După luni de tensiuni crescânde în Nagorno-Karabah, controlat de armeni în Caucazul de Sud, Azerbaidjanul a trimis în această săptămână trupe susţinute de lovituri de artilerie în regiune, în încercarea de a aduce la respect regiunea separatistă.

Măsurile militare "continuă cu succes", cu armament şi echipamente militare distruse, a precizat Ministerul Apărării din Azerbaidjan într-o declaraţie pe platforma de mesagerie Telegram.

Regiunea muntoasă Karabah este recunoscută la nivel internaţional ca teritoriu azer, dar o parte din ea este condusă de autorităţile separatiste armene, care susţin că este patria lor ancestrală.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avut convorbiri atât cu preşedintele azer Ilham Aliyev, cât şi cu premierul armean Nikol Pashinyan, îndemnând Azerbaidjanul să "înceteze imediat acţiunile militare" şi să detensioneze situaţia.

Într-un raport privind convorbirea, Departamentul de Stat al SUA a precizat că Aliyev "şi-a exprimat disponibilitatea" de a opri ostilităţile şi de a organiza o întâlnire cu reprezentanţii din Nagorno-Karabah.

Blinken i-a spus lui Pashinyan în convorbirea lor că Armenia are tot sprijinul Washingtonului.

Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a cerut "încetarea imediată a luptelor", după ce Uniunea Europeană, Franţa şi Germania au condamnat acţiunea militară a Azerbaidjanului.

Armenia a preluat controlul asupra unor întinderi mari de teritoriu într-un război care s-a desfăşurat odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice. Azerbaidjanul a preluat cea mai mare parte a acestuia înapoi într-un conflict de şase săptămâni în 2020, încheiat printr-un armistiţiu mediat de Rusia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici