Baconschi: Experţii noştri militari pot discuta cu Ucraina despre scutul antirachetă

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, la Kiev, că, la nivel bilateral, România este perfect deschisă pentru ca experţii săi militari să discute "în deplină transparenţă" pentru a vedea în ce măsură Ucraina este interesată de amplasarea elementelor scutului antirachetă.

168 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Experţii noştri militari pot discuta cu Ucraina despre scutul antirachetă

Teodor Baconschi (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax foto)

MAE a transmis o precizare referitoare la ştirea RIA Novosti în care se relata că "România este dispusă să poarte un dialog cu Moscova" pe tema amplasării unor elemente ale scutului american antirachetă pe teritoriul românesc, menţionând că, referitor la declaraţiile făcute de ministrul Teodor Baconschi, aceasta conţine o eroare.

"Am semnat acest acord româno-american ca pe o contribuţie la viitorul sistem antirachetă dezvoltat în cadrul NATO. Este vorba despre un sistem strict defensiv pe care l-am discutat cu partenerii noştri din NATO şi din regiune. Suntem convinşi că şi dialogul NATO-Rusia, dialogul UE-Rusia şi dialogul americano-rus vor duce la clarificarea atmosferei politice şi la încrederea că acest sistem este strict pentru protejarea teritoriului aliat. Totodată, la nivel bilateral, suntem perfect deschişi pentru ca experţii noştri militari să discute în deplină transparenţă pentru a vedea în ce măsură Ucraina este interesată de acest proiect", a spus Baconschi, într-o conferinţă de presă, potrivit unei înregistrări audio puse la dispoziţie de MAE.

RIA Novosti a relatat, joi, în pagina electronică, citându-l pe ministrul român de Externe, că România este dispusă să poarte un dialog cu Rusia pe tema amplasării unor elemente ale scutului american antirachetă pe teritoriul românesc.

România şi SUA au semnat, la 13 septembrie, la nivel de miniştri de Externe, Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. Semnarea acordului a avut loc la un an şi jumătate de la începerea negocierilor. Ellen Tauscher a condus delegaţia americană pe durata negocierilor, echipa României fiind condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu. Acordul a fost supus spre ratificare Parlamentului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici