Banca Mondială: Efectele economice ale războiului din Ucraina ar putea duce la revoltele şi tulburări sociale în lume / Situaţia este similară cu cea dinaintea Primăverii Arabe

Creşterea preţurilor la energie şi la alimente, declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, ar putea exacerba îngrijorările existente în ceea ce priveşte securitatea alimentară în Orientul Mijlociu şi în Africa şi ar putea alimenta o nelinişte socială tot mai mare, a declarat economistul-şef al Băncii Mondiale, Carmen Reinhart.

7190 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială: Efectele economice ale războiului din Ucraina ar putea duce la revoltele şi tulburări sociale în lume / Situaţia este similară cu cea dinaintea Primăverii Arabe

Banca Mondială: Efectele economice ale războiului din Ucraina ar putea duce la revoltele şi tulburări sociale în lume / Situaţia este similară cu cea dinaintea Primăverii Arabe

Germania va găzdui vineri o reuniune virtuală a miniştrilor agriculturii din cadrul Grupului celor şapte economii avansate (G7) pentru a discuta impactul invaziei, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de stabilizarea pieţelor alimentare.

"Vor exista ramificaţii importante pentru Orientul Mijlociu, pentru Africa, Africa de Nord şi Africa subsahariană, în special", care se confruntau deja cu insecuritatea alimentară, a declarat Reinhart într-un interviu acordat pentru Reuters.

"Nu vreau să fiu melodramatică, dar nu este exagerat faptul că insecuritatea alimentară şi revoltele au fost o parte din povestea din spatele Primăverii Arabe", a spus ea, adăugând că loviturile de stat reuşite şi nereuşite au crescut în ultimii doi ani.

Primăvara arabă se referă la o serie de proteste şi revolte prodemocratice care au avut loc în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord începând cu 2010 în Tunisia şi extinzându-se în alte cinci ţări: Libia, Egipt, Yemen, Siria şi Bahrain.

Creşterile bruşte ale preţurilor la alimente pot duce la tulburări sociale, aşa cum s-a întâmplat în 2007-2008 şi din nou în 2011, când creşterile globale ale preţurilor la alimente au fost asociate cu revolte în peste 40 de ţări.

Produsele agricole de bază erau deja cu 35% mai mari în ianuarie, comparativ cu anul trecut, şi se aşteaptă să crească şi mai mult din cauza războiului, deoarece Rusia şi Ucraina sunt ambele mari exportatori de grâu, porumb, orz şi ulei de floarea-soarelui, a raportat Banca Mondială luna trecută, la câteva zile după ce a început invazia rusă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici