Barack Obama a depus jurământul pentru a doua oară

Barack Obama a luat miercuri decizia extraordinară de a depune pentru a doua oară jurământul în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, deoarece în cursul ceremoniei de marţi două cuvinte din textul acestuia au fost inversate, a anunţat Casa Albă.

36 afișări
Imaginea articolului Barack Obama a depus jurământul pentru a doua oară

Barack Obama a depus jurământul pentru a doua oară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedinţia americană apreciază că depunerea jurământului de marţi este valabilă, a declarat Greg Craig, responsabil al Casei Albe pentru probleme juridice.

"Dar jurământul este înscris în chiar Constituţia (americană). Ca măsură de precauţie, deoarece un cuvânt a fost deplasat, preşedintele Curţii Supreme, John Roberts, a procedat la o a doua depunere a jurământului", a adăugat el.

Obama a pronunţat textul jurământului în Sala Hărţilor de la Casa Albă. "Am hotărât să o mai facem o dată pentru că a fost atât de distractiv", a spus el, înainte de a depune jurământul a doua oară.

"Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn să îndeplinesc cu credinţă funcţiile de preşedinte al Statelor Unite şi, în măsura posibilităţilor mele, să apăr, protejez şi apăr Constituţia Statelor Unite", a spus el, în numai 30 de secunde, înainte de a primi din nou felicitările lui Roberts.

În timpul ceremoniei de marţi, Obama, repetând cuvintele după Roberts, a plasat cuvântul "credinţă" după cuvintele "preşedinte al Statelor Unite" şi nu conform textului înscris în Constituţie.

Citeşte şi:

Obama ar trebui să rostească din nou jurământul, potrivit unor experţi

Barack Obama, al 44-lea preşedinte american

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici