Barack Obama a făcut public planul de combatere a încălzirii climatice

Preşedintele american Barack Obama a dezvăluit marţi o iniţiativă vastă pentru combaterea încălzirii climatice, promiţând să abordeze emisiile de gaze cu efect de seră produse de centralele pe cărbune.

379 afișări
Imaginea articolului Barack Obama a făcut public planul de combatere a încălzirii climatice

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acesta a promis, de asemenea, să promoveze în schimb surse de energie curată şi să acţioneze pentru a proteja mai bine americanii de efectele încălzirii.

Conform Casei Albe acest plan de acţiune ar trebui să permită Statelor Unite să atingă angajamentul preşedintelui din 2009 de a reduce, până în 2020, emisiile de gaze cu efect de seră cu 17 la sută în raport cu nivelul lor din 2005.

"Americanii, din toată ţara, plătesc deja preţul inacţiunii" faţă de încălzirea globală, a continuat Obama, subliniind că 2012 a fost anul cel mai cald înregistrat vreodată în Statele Unite.

"Întrebarea este dacă avem curajul să acţionăm înainte de a fi prea târziu iar modul în care vom răspunde va avea un impact profund asupra lumii pe care o lăsăm...copiilor noştri şi nepoţilor noştri", a adăugat el.

"În calitate de preşedinte, în calitate de tată şi în calitate de american, sunt aici pentru a vă spune că trebuie să acţionăm", a continuat acesta într-un discurs pronunţat în aer liber la Universitatea Georgetown.

Obama a declarat că nu are niciun fel de îngăduinţă pentru cei care neagă realitatea schimbării climatice, printre care mulţi din Congres care pun la îndoială constatarea ştiinţifică conform căreia emisiile de dioxid de carbon (CO2) provenite din activităţile umane contribuie la o încălzire periculoasă a planetei.

Preşedintele a ordonat Agenţiei pentru protecţia mediului (EPA) să lucreze îndeaproape cu statele, industria şi alte părţi implicate pentru a stabili norme de poluare cu gaz carbonic pentru centralele cu cărbune.

Grupurile de protecţia mediului au salutat iniţiativa lui Obama.

"Cu această strategie naţională, preşedintele Obama repune problema climatului pe ordinea de zi (...) în timp ce încălzirea climatică afectează întreaga societate şi solicită o acţiune extinsă", a apreciat Andrew Steer de la ONG-ul World Resources Institute.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici