Barack Obama, aşteptat la summitul Americilor, unde va fi abordată tema traficului de droguri

Barack Obama este aşteptat vineri în Columbia cu o zi înaintea celui de-al şaselea summit al Americilor, la care vor fi discutate tema sensibile cum ar fi traficul de droguri şi situaţia din Cuba.

49 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, aşteptat la summitul Americilor, unde va fi abordată tema traficului de droguri

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avionul preşedintelui Statelor Unite va ateriza spre sfârşitul după-amiezii în portul caraibian Cartagena, un oraş turistic unde securitatea a fost puternic consolidată, cu mobilizarea a 20.000 de poliţişti şi militari.

Obama, care va lua cina vineri seara împreună cu omologul său columbian Juan Manuel Santos, va evita episodul rachetei nord-coreene sau criza siriană pentru a discuta despre dosare regionale.

Această vizită are loc în timp ce popularitatea lui Obama a scăzut la 47 la sută în America Latină, potrivit unui sondaj internaţional publicat de institutul Gallup.

Secretarul american de Stat Hillary Clinton, a cărei sosire este prevăzută în cursul aceleaşi zile, participă la rândul său la un forum al actorilor sociali, prevăzut de preşedintele bolivian Evo Morales.

Aşteptaţi tot vineri, câţiva lideri vor participa la o întâlnire economică, ce va trebui să reunească timp de două zile peste 620 de antreprenori.

Summitul care reuneşte cele 34 de ţări ale Organizaţiei Statelor Americane (OEA) este oficial consacrat integrării continentale şi prosperităţii economice dar ordinea de zi riscă să fie modificată de propunerea controversată de scoatere de sub incidenţă penală a cocainei.

În speranţa de a dezamorsa aceste subiect, Santos a avertizat că summitul nu va putea decât cel mult să "lanseze dezbaterea", subliniind că lupta împotriva drogurilor nu ar trebui "să devină tema acestuia".

Acesta a fost un avertisment adresat omologului său din Guatemala, Otto Perez, promotorul ideii de scoatere de sub incidenţă penală pentru a limita criminalitatea, opţiune exclusă de Washington.

O reuniune a liderilor din America Centrală, afectată de 20.000 de decese legate de cartelurile de droguri anul trecut, este prevăzută pentru sâmbătă chiar înainte de deschiderea summitului, pentru a defini o poziţie comună în faţa Statelor Unite, pe unde tranzitează 90 la sută din cocaina locală.

Şefa diplomaţiei columbiene Maria Angela Holguin a avertizat că dezbaterile ar putea lua "calea convergenţei de interese" sau aceea a "distanţei".

Alte motive de discordie aşteptate între Obama şi omologii săi din America Latină, sunt Cuba şi insulele Malvine (Falkland).

Exclusă din OEA din 1962, data embargoului economic impus de Casa Albă, insula comunistă nu a cerut niciodată reintegrarea aşa cum i-a propus organizaţia la precedenta ediţie din 2009.

În cadrul unei reuniuni de pregătire, miniştrii de Externe au constatat din nou că doar Statele Unite şi Canada se opun reintegrării Cubei şi susţinerii revendicării Argentinei asupra insulelor Malvine (Falkland), la 30 de ani de la conflictul pierdut în faţa Marii Britanii.

"Sau ascultă şi rectifică la timp sau astfel de summituri nu vor mai exista", a ameninţat la rândul său şeful diplomaţie venezuelane Nicolas Maduro.

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a decis să boicoteze summitul pentru a protesta faţă de înlăturarea Cubei. O urmă de îndoială planează, de asemenea, asupra prezenţei aliatului său din Venezuela, Hugo Chavez, din cauza stării de sănătate slăbite a acestuia, bolnav de cancer.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici