Barack Obama: Autorii atentatului eşuat de la New York vor fi găsiţi şi pedepsiţi - VIDEO

Autorii atentatului dejucat sâmbătă seară la New York, unde o maşină-capcană a fost descoperită înainte de a exploda, vor fi găsiţi şi pedepsiţi, a declarat, duminică, la Venice, în Louisiana, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, în contextul în care anchetatorii acumulează indicii.

6 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Autorii atentatului eşuat de la New York vor fi găsiţi şi pedepsiţi - VIDEO

Barack Obama: Autorii atentatului eşuat de la New York vor fi găsiţi şi pedepsiţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom face ceea ce este necesar pentru a proteja poporul american, pentru a afla cine se ascunde în spatele acestui proiect care putea fi sângeros şi pentru a face în aşa fel încât să fie făcută dreptate", a declarat preşedintele american, care tocmai sosise în Louisiana pentru a evalua pagubele produse de mareea neagră provocată de o scurgere de petrol în Oceanul Atlantic.

Preşedintele american a felicitat forţele de ordine new-yorkeze, care au intervenit foarte repede sâmbătă seară în Times Square, unul dintre cartierele cele mai active ale oraşului. "Doresc să mulţumesc poliţiei, pompierilor din New York, FBI (poliţia federală), care au răspuns prompt unei situaţii periculoase", a declarat el.

"Şi doresc să mulţumesc şi cetăţeanului care a remarcat ceva suspect şi a semnalat acest lucru autorităţilor", a adăugat el, referindu-se la vânzătorul de tricouri, fost combatant în Vietnam, care a observat fum ieşind dintr-o maşină de teren şi care a alertat poliţia.

Comandantul poliţiei din New York, Raymond Kelly, a apreciat că nici o dovadă nu permite deocamdată autentificarea revendicării atentatului eşuat, făcută de talibanii pakistanezi.

Anchetatorii continuă să analizeze înregistrările video care prezintă un bărbat părăsind zona sâmbătă seară, precum şi amprentele digitale prelevate de pe vehicul.

Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, a declarat că anchetatorii nu au nici o dovadă care să facă o legătură între această acţiune şi al-Qaida sau o altă organizaţie teroristă majoră.

Autorii unei înregistrări video semnate de talibanii pakistanezi ai grupării Tehrik-e-Taliban au revendicat tentativa de atentat.

În această înregistrare, se afirmă că tentativa este o ripostă la asasinarea recentă a doi oficiali ai reţelei al-Qaida în Irak şi la atacuri ale unor avioane fără pilot americane în Pakistan, potrivit site-ului american de informaţii SITE.

Luni, SITE a afirmat că liderul taliban pakistanez Hakimullah Mehsud a apărut într-o altă înregistrare video, datată la începutul lunii aprilie, anunţând atentate în mari oraşe din Statele Unite.

Mehsud ar fi fost ucis într-un raid aerian american în ianuarie, dar, potrivit unor informaţii de săptămâna trecută din presa americană, care cita serviciile pakistaneze de spionaj, el a supravieţuit atacului.

Atentatul dejucat pare a fi cel mai grav din Statele Unite după tentativa comisă de Crăciun la bordul unui avion provenind din Amsterdam, care se pregătea să aterizeze la Detroit.

Dispozitivul incendiar, căruia Bloomberg i-a subliniat "amatorismul", era compus din trei butelii de propan, două bidoane de benzină, fire electrice, artificii, precum şi două ceasuri. El părea de asemenea să conţină şi îngrăşăminte chimice

Potrivit martorilor interogaţi de CNN, a existat ceva care a părut a fi o explozie şi un început de panică în stradă. "Aparent era în faza de detonare, dar nu a funcţionat", a declarat, pentru New York Times, purtătorul de cuvânt al poliţiei din New York, Paul Browne.

Kelly a precizat că vehiculul, un Nissan Pathfinder verde închis cu geamuri fumurii, avea plăcuţe de înmatriculare din Connecticut, aparţinând altei maşini. Poliţia l-a interogat deja pe proprietarul plăcuţelor, care a afirmat că îşi dusese vehiculul la casat.

Printre înregistrările video ale camerelor de supraveghere examinate de anchetatori, una din ele prezintă un bărbat de "aproximativ 40 de ani", de care poliţia pare deosebit de interesată. Bărbatul "dezbracă o cămaşă închisă la culoare şi se vede o cămaşă roşie pe dedesubt", a precizat Ray Kelly, sublinind că episodul ar putea să nu aibă nimic de-a face cu atentatul.

În afară de această înregistrare video, Ray Kelly a spus că un turist declarase "că ar putea avea o fotografie a individului", pe care ar fi realizat-o filmând poliţia călare care patrula în cartier.

Zona Times Square este cunoscută pentru teatrele sale şi imensele panouri luminoase care decorează faţadele. Cartierul, evacuat în timpul nopţii, a revenit duminică la aspectul său obişnuit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici