Barack Obama va promite în faţa ONU că va împiedica Iranul să obţină arma nucleară

Preşedintele american, Barack Obama, va afirma marţi, la tribuna Adunării Generale a Naţiunilor Unite, că SUA vor face "ceea ce trebuie" pentru a împiedica Iranul să obţină arma nucleară, potrivit unui extras din discursul său.

160 afișări
Imaginea articolului Barack Obama va promite în faţa ONU că va împiedica Iranul să obţină arma nucleară

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite vor face ceea ce trebuie să împiedice Iranul să obţină arma nucleară", va declara Barack Obama, urmând să îndemne totdată la o acţiune internaţională care să pună capăt conflictului din Siria.

"Nu cădeţi într-o eroare: un Iran dotat cu arma nucleară nu reprezintă o ameninţare căreia să nu îi facem faţă. Acest lucru ar ridica ameninţări la adresa existenţei Israelului, securităţii ţărilor din Golf şi stabilităţii economiei mondiale", urmează să declare Obama de la tribuna Adunări Generale a ONU marţi dimineaţa.

"Acesta este motivul pentru care o coaliţie de naţiuni cere socoteală Guvernului iranian. Şi acesta este motivul pentru care Statele Unite vor face ceea ce trebuie să facă pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară", urmează să adauge preşdintele american.

Cu şase săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale americane, el urmează să evoce de asemenea filmul islamofob produs în Statele Unite care a antrenat manifestaţii sângeroase în lumea musulmană şi moartea ambasadorului american în Libia, în cursul unui atac asupra Consulatului de la Benghazi, pe 11 septembrie. 

"Viitorul nostru trebuie să fie determinat de către persoane ca (ambasadorul ucis la 11 septembrie) Chris Stevens şi nu de către asasini", urmează să spună Barack Obama, tot potrivit acestor fragmente din discursul său.

"Violenţa şi intoleranţa nu au ce căuta în rândul Naţiunilor Unite (...). Nu există nicio scuză pentru cei care ucid persoane nevinovate. Nicio (înregistrare) video nu poate să justifice atacarea unei ambasade. Nicio calomnie nu poate să servească drept scuză pentru incendierea unui restaurant în Liban, distrugerea unei şcoli în Tunisia sau semănarea morţii şi distrugerii în Pakistan", va adăuga el.

Bilanţul politicii externe a lui Barack Obama a fost introdus în campania în vederea relegerii la 6 noiembrie, adversarul său republican Mitt Romney reproşându-i că dă dovadă de slăbiciune în faţa inamicilor Statelor Unite, în special a Iranului, şi că nu a susţinut suficient Israelul.

Spre deosebire de anii anteriori, Obama, care va rămâne doar 24 de ore la New York la lucrările Adunării Generale a ONU, nu a prevăzut întâlniri private cu liderii prezenţi la eveniment, o sarcină delegată secretarului de stat Hillary Clinton, care va fi prezentă la lucrări toată săptămâna.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici