Băsescu, optimist în legătură cu şansele României de aderare la Schengen în 2011

Preşedintele român, Traian Băsescu, şi-a exprimat speranţa că România şi Bulgaria vor obţine aprobarea pentru aderarea la Schengen până la sfârşitul acestui an, în pofida obiecţiilor Franţei şi Germaniei, care consideră necesare mai multe pregătiri.

435 afișări
Imaginea articolului Băsescu, optimist în legătură cu şansele României de aderare la Schengen în 2011

Băsescu, optimist în legătură cu şansele României de aderare la Schengen în 2011 (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

El s-a declarat optimist în legătură cu şansele de aderare la spaţiul Schengen în 2011, după adoptarea unui raport pozitiv privind stadiul de pregătire al Bulgariei, potrivit Financial Times.

România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, cu perspectiva integrării în zona Schengen în 2011.

"Vom vedea, până la sfârşitul anului, dacă acordul nostru, tratatul nostru de aderare, este respectat sau nu de toată lumea", a afirmat Băsescu, într-un interviu acordat Financial Times în timpul unei vizite în Marea Britanie. "Sperăm că nu vor fi (stabilite) condiţii suplimentare", a afirmat el.

Diplomaţi europeni au avertizat însă că mai multe state mari condiţionează apartenenţa la spaţiul Schengen de reforme judiciare mai ample mai degrabă decât de simpla administrare a frontierelor. Mai multe ţări s-au plâns după aderarea la UE a României şi Bulgariei că acestea nu au făcut suficient în privinţa reformării sistemelor judiciare şi a combaterii corupţiei.

Surse diplomatice de la Bruxelles, citate de Financial Times în ediţia online de marţi, apreciază că aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi mai degrabă o chestiune de ani decât de luni, deoarece încrederea în instituţiile judiciare necesară "nu există acum".

"Va fi o chestiune de ani, mai degrabă decât de luni până când România şi Bulgaria vor putea adera la Schengen", a afirmat un diplomat european. "Încrederea în instituţiile judiciare necesară pentru extinderea Schengen prin aderarea acestor ţări nu există acum", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici