Băsescu: Reţinerea directorului liceului român din Tiraspol poate tensiona situaţia din Transnistria

Preşedintele Traian Băsescu consideră că reţinerea directorului, a contabilei şi a şoferului de la liceul de limbă română "Lucian Blaga" din Tiraspol reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia din Transnistria şi cere OSCE să intervină de urgenţă.

419 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Reţinerea directorului liceului român din Tiraspol poate tensiona situaţia din Transnistria

Băsescu: Reţinerea directorului liceului român din Tiraspol poate tensiona situaţia din Transnistria

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a luat act "cu profundă îngrijorare" de reţinerea, în cursul zilei de miercuri, în zona de securitate de pe Nistru, a directorului Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, a contabilei şi a şoferului instituţiei.

Cei trei reprezentanţi ai liceului de limbă română aveau asupra lor banii pentru plata datoriilor anterior reclamate şi a salariilor profesorilor, bani care au fost primiţi în mod legal de la Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.

Şeful statului consideră "inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, cărora le-au fost blocate, în mod abuziv, conturile pentru a nu-şi putea plăti datoriile la chirie şi la utilităţi, iar, ulterior, le sunt confiscaţi banii necesari pentru plata datoriilor şi a salariilor profesorilor".

În opinia preşedintelui Traian Băsescu, reţinerea reprezentaţilor liceului de limbă română şi confiscarea acestor bani reprezintă "o provocare menită să tensioneze situaţia în zona separatistă Transnistria".

În acest context, preşedinte Traian Băsescu solicită Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean "să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în Formatul 5+2, pentru rezolvarea situaţiei create".

Directorul Liceului "Lucian Blaga" cu predare în limba română de la Tiraspol Ion Iovcev, contabila şi şoferul instituţiei au fost reţinuţi, miercuri, de către securitatea transnistreană în zona satului Parcani, în apropiere de Tiraspol, relatează IPN în pagina electronică.

Adjunctul directorului liceului, Raisa Pădurean, a declarat că cei trei sunt reţinuţi pentru contrabandă.

Conducerea ţării a fost informată despre această reţinere, a declarat pentru IPN Octavian Mahu, un ofiţer de presă de la Biroul pentru Reintegrare, precizând că de caz se ocupă delegaţia moldoveană la Comisia Unificată pentru Control.

"La rugămintea profesorilor, (cei trei) au mers după salarii. Acum sunt învinuiţi că fac contrabandă pe teritoriul transnistrean. Telefoanele lor sunt bruiate", a declarat Pădurean.

Ministerul moldovean al Educaţiei a confirmat informaţia cu privire la reţinerea angajaţilor liceului. "Tiraspolul creează noi piedici în buna funcţionare a liceelor noastre, cu toate că au promis că nu vor crea noi probleme. Acest caz este regretabil şi face parte din arsenalul folosit de partea transnistreană", a declarat Igor Grosu, adjunctul ministrului Educaţiei.

Conturile liceului teoretic cu predare în limba română "Lucian Blaga" de la Tiraspol au fost deblocate săptămâna trecută, după ce au fost blocate la mijlocul lui ianuarie.

La începutul lui decembrie, liceul a fost percheziţionat de către angajaţii procuraturii transnistrene.

Autorităţile de la Tiraspol au acuzat Chişinăul că îi foloseşte pe elevii şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului în calitate de "instrument de confruntare politică".

Recent, grupurile de lucru de la Chişinău şi Tiraspol în domeniul educaţiei au ajuns la un acord cu privire la verificarea situaţiei şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici