Basra, "plămânul economic" al Irakului, vrea un referendum pentru autonomie

Înaltul comitet electoral independent (IHEC) irakian a anunţat duminică strângerea de semnături, ca ultimă etapă înainte de organizarea unui referendum privind autonomia provinciei Basra, "plămânul economic" al Irakului.

261 afișări
Imaginea articolului Basra, "plămânul economic" al Irakului, vrea un referendum pentru autonomie

Basra, "plămânul economic" al Irakului, vrea un referendum pentru autonomie (Imagine: bbc.co.uk)

Dacă acest referendum va fi organizat şi acceptat de alegători, el va oferi acestei provincii meridionale bogate în petrol aceleaşi drepturi ca ale regiunii autonome a Kurdistanului irakian (nord), care controlează veniturile provenind de la depozitele de petrol de pe teritoriul său.

"Electorii, care susţin ideea unui referendum pentru formarea unei regiuni, trebuie să-şi depună personal semnătura, cu două documente de identitate, în 34 de centre, între 15 decembrie 2008 şi 14 ianuarie 2009", a anunţat într-un comunicat IHEC, instanţă care organizează şi controlează alegerile.

Această idee a fost lansată de deputatul Wael Abdel Latif, fost ministru al Afacerilor privind provinciile şi fost guvernator al acestei provincii între 2003 şi 2004.

Într-o primă etapă, el a reuşit să prezinte o petiţie ratificată de 2 la sută din corpul electoral al provinciei.

În perioada următoare, el trebuie să obţină sprijinul a 10 la sută din cei 1.409.393 de înscrişi, pentru ca IHEC să-şi dea acordul asupra organizării unui referendum.

"Dacă după certificarea semnăturilor, 10 la sută din corpul electoral se pronunţă în favoarea referendumului, acesta va avea loc în trei luni", subliniază Comisia electorală.

"IHEC este cel care organizează referendumul şi rezultatele trebuie să fie pronunţate în 15 zile după consultarea (populară). Pentru a fi valid, este necesară participarea a 50 la sută dintre înscrişi", precizează comunicatul.

Constituţia irakiană oferă regiunii autonome puteri extinse în materie de guvernare, de administrare a finanţelor şi de organizare a forţelor de securitate.

Basra este cea de-a treia cea mai populată provincie după Bagdad şi Ninive (nord), însă cea mai bogată din întreg Irakul. Aceste venituri formează primele articole ale bugetului, având în vedere că 1,8 milioane de barili pe zi, dintre cele 2,5 milioane produse de Irak provin din această regiune.

În plus, portul Basra este unicul debuşeu maritim irakian pentru exportul de petrol.

Războaie endemice au pus faţă în faţă miliţiile şi partidele şiite pentru controlul acestor bogăţii.

În martie 2008, prim-ministrul irakian, Nuri al-Maliki lansase o operaţiune a forţelor de securitate irakiene, sprijinite de americani, pentru a pune capăt anarhiei ce domnea în această zonă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici