Bazele nucleare pakistaneze, ţinta atacurilor extremiştilor locali

Depozite nucleare pakistaneze au fost atacate de către extremiştii şi teroriştii locali de cel puţin trei ori în ultimii doi ani, incidente despre care s-a vorbit foarte puţin, siguranţa armelor nucleare fiind un subiect spinos pe scena internaţională, relatează Times of India în ediţia online.

16 afișări
Imaginea articolului Bazele nucleare pakistaneze, ţinta atacurilor extremiştilor locali

Bazele nucleare pakistaneze, atacate de extremiştii locali de cel puţin trei ori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit lui Shaun Gregory, profesor la Universitatea Bradford din Marea Britanie, este vorba despre un atac asupra depozitului de rachete nucleare din Sargodha la 1 noiembrie 2007, un atentat sinucigaş la baza aeriană din Kamra la 10 decembrie 2007 şi, probabil cel mai semnificativ, cel din 20 august 2008, când talibanii pakistanezi au aruncat în aer intrările în cel mai important complex nuclear de la Wah.

Atacurile au survenit în pofida măsurilor luate în acest sens în special de către Statele Unite şi India. Principalele site-uri nucleare au fost construite în anii '70-'80 în zone din nordul şi vestul ţării, dominate de al-Qaida şi talibani, de teamă că India le-ar putea cuceri mai uşor în urma unei ofensive militare puternice.

Pakistanul a stabilit un set de măsuri dure pentru a garanta securitatea arsenalului său nuclear, pe baza procedurilor şi tehnologiilor aplicate de Statele Unite şi cuprind măsuri de securitate fizică, programe de reabilitare a personalului, măsuri tehnice şi procedurale de securitate şi de disimulare şi secretizare, dar, "în pofida acestor măsuri elaborate, date concrete indică unele puncte vulnerabile şi scăpări" în această strategie, precizează analistul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici