BBC: Băsescu şi Geoană vor duce o luptă strânsă pentru voturile celorlalţi candidaţi

Traian Băsescu şi Mircea Geoană vor duce o luptă strânsă până la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România, pentru a câştiga voturile obţinute de ceilalţi participanţi la primul tur de scrutin, comentează BBC News Online.

15 afișări
Imaginea articolului BBC: Băsescu şi Geoană vor duce o luptă strânsă pentru voturile celorlalţi candidaţi

BBC: Băsescu şi Geoană vor duce o luptă strânsă pentru voturile celorlalţi candidaţi (Montaj foto)

Traian Băsescu, actualul preşedinte care se află la sfârşitul mandatului de cinci ani, doreşte un al doilea mandat pentru a rezolva ceea ce el numeşte problema blocării reformelor sale politice de către partidele de opoziţie. Geoană, fost ambasador în Statele Unite şi ministru al Afacerilor Externe, oferă alegătorilor un pachet ambiţios de relansare economică.

În timp ce îşi exprimau votul, principalii doi candidaţi au afirmat că acest scrutin este unul dintre cele mai importante organizate în această ţară afectată de recesiune. Un referendum a fost de asemenea organizat pentru a decide asupra trecerii la un Parlament unicameral şi asupra reducerii numărului parlamentarilor.

De altfel, candidatul prezidenţial câştigător va numi noul premier şi va avea o influenţă asupra reformelor pentru mult timp întârziate, destinate ralierii ţării est-europene la standardele UE, notează BBC. Fondul Monetar Internaţional a amânat plata unei părţi din împrumutul său, din cauza lipsei unui Guvern stabil în România. În plus, analiştii afirmă că fenomenul corupţiei este încă foarte răspândit, la aproape trei ani după aderarea ţării la Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici