Becurile de 100 de waţi vor fi retrase marţi de pe rafturile din UE

Becurile de 100 de waţi vor fi retrase la 1 septembrie de pe toate rafturile din Uniunea Europeană, marcând începutul sfârşitului pentru toate becurile clasice, în decurs de trei ani, şi înlocuirea lor cu lămpi de nouă generaţie ce consumă cu 80 la sută mai puţin curent electric.

288 afișări
Imaginea articolului Becurile de 100 de waţi vor fi retrase marţi de pe rafturile din UE

Becurile de 100 de waţi vor fi retrase marţi de pe rafturile din UE

De pe urma retragerii progresive a becurilor tradiţionale cu incandescenţă vor beneficia "financiar" europenii, prin reducerea consumului lor de energie, au declarat, miercuri, Biroul European al Uniunilor Consumatorilor (BEUC) şi Asociaţia europeană pentru coordonarea reprezentării consumatorilor în normalizare (ANEC).

Noile becuri sunt cu siguranţă mai scumpe, dar ele au o durată de viaţă mai lungă.

Utilizarea becurilor economice în locul becurilor cu incandescenţă va permite unui cămin obişnuit să economisească 166 de euro din factura sa la electricitate într-un an, potrivit unui studiu german citat de organizaţiile de consumatori.

Potrivit calculelor, mai modeste, ale Comisiei Europene, familiile pot economisi 50 de euro în medie pe an, în urma înlocuirii becurilor clasice cu generaţia de becuri "fluo-compacte", numite de asemenea becuri cu consum redus (LBC) şi fabricate în Asia.

La scara UE, economia s-ar cifra la o sumă cuprinsă între cinci şi zece miliarde de euro în fiecare an.

Însă organizaţiile de consumatori susţin că "reglementarea europeană nu răspunde nevoilor anumitor consumatori, care trebuie să utilizeze lămpi cu incandescenţă din motive de sănătate, cum ar fi sensibilitatea la lumină sau alergii cutanate".

"Cerem Comisiei Europene să ia măsuri imediate pentru ca persoanele care au nevoie de becuri cu incandescenţă să poată continua să le cumpere, până când tehnologii alternative adecvate vor fi disponibile", scriu ele, exprimându-şi în acelaşi timp îngrijorarea faţă de nivelul ridicat de mercur prezent în noile becuri.

"Chiar dacă pragul actual este de cinci miligrame de mercur pe bec, tehnologia cea mai performantă permite unui bec să funcţioneze doar cu unul-două miligrame", subliniază Stephen Russel, secretar general al ANEC.

"Consumatorii ar trebui să aibă posibilitatea de a depune gratuit becurile utilizate în magazine", apreciază el.



UE a fixat un calendar precis pentru a interzice progresiv din case becurile cu incandescenţă. După interzicerea becurilor de 100 de waţi, vor urma cele de 75 de waţi în decurs de un an, cele de 60 de waţi în doi ani şi cele de 40 şi 25 de waţi până la 1 septembrie 2012.

Becul clasic produce lumină prin incandescenţa unui filament metalic de tungsten, cu ajutorul curentului electric. Foarte satisfăcător pentru calitatea luminii sale, el transformă însă doar 5 la sută din electricitatea pe care o consumă în lumină, restul împrăştiindu-se în căldură.

Noile tehnologii de becuri halogene constituie deja un progres, permiţând economii de energie de 25-45 la sută în raport cu modelele clasice. Becurile "fluo-compacte" ar fi cu până la 80 la sută mai economice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici