Berezovski dă în judecată un post de televizune rus pentru defăimare

Înalta Curte din Londra a început luni să examineze o plângere de defăimare depusă de miliardarul rus Boris Berezovski, după difuzarea, de către un post rus de televizune, a unor acuzaţii de implicare a omului de afaceri în otrăvirea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko.

25 afișări
Imaginea articolului Berezovski dă în judecată un post de televizune rus pentru defăimare

Berezovski dă în judecată un post de televizune rus pentru defăimare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Boris Berezovski, un opozant al Kremlinului, care a obţinut azil politic în Marea Britanie, dă în judecată postul public de televiziune prin satelit RTR Planeta, care emite în Marea Britanie, pentru conţinutul unei emisiuni din aprilie 2007.

RTR Planeta a refuzat însă să ia parte la proces, argumentând că nu a certificat niciodată că informaţiile pe care le-a difuzat sunt adevărate, potrivit avocatului lui Berezovski, Desmond Browne.

Postul de televiziune l-a lăsat pe Vladimir Terliuk să compară singur în justiţie. Potrivit lui Berezovki, el este cel care a apărut (cu o imagine cenzurată) la postul de televiziune şi a afirmat că Berezovski a ordonat otrăvirea cu poloniu 210 a agentului de spionaj în 2006. Cazul a creat atunci puternice tensiuni între Moscova şi Londra.

Berezovski şi-a susţinut de mai multe ori inocenţa, în cazul uciderii asociatului său.

Avocatul său a subliniat că acest proces "convoacă fantoma lui Aleksandr Litvinenko, care era ţinută în urmă cu patru ani în boxa martorilor, în acelaşi tribunal, şi care atrăsese atenţia asupra braţului lung şi sângeros al statului rus".

El a denunţat caracterul deosebit de "vicios" al acuzaţiilor împotriva lui Berezovski. "Deoarece nu doar că ele îl acuză pe Berezovski că a participat la un omor îngrozitor, ci pentru că acuzaţii ştiu că victima acestui omor a fost un prieten de durată al lui Berezovski".

Aleksandr Litvinenko, fost agent secret foarte critic la adresa Kremlinului, a murit la Londra în 2006, după o otrăvire rămasă neelucidată, cu poloniu 210, o substanţă foarte radioactivă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici