Berlin: Persoane de origine străină, inclusiv română, vizate de raiduri antiteroriste

Raidurile efectuate miercuri de poliţia din Berlin au vizat un grup de aproximativ 15 suspecţi, format în majoritate din cetăţeni germani, dar şi din persoane de naţionalitate română, turcă, algeriană, libaneză şi olandeză, suspectaţi că plănuiau atacuri în Rusia, relatează CNN.

22 afișări

Peste 150 de anchetatori germani au percheziţionat miercuri zeci de apartamente din Berlin, ale unor persoane suspectate că ar avea legături cu "extremişti islamişti potenţial violenţi", a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei, citată de CNN.

Acţiunea a început în jurul orei locale 06.00 (07.00, ora României) şi era încă în desfăşurare înainte de prânz, a spus ea.

Raidurile s-au concentrat pe un grup de aproximativ 15 suspecţi, majoritatea cetăţeni germani, bănuiţi că plănuiesc atacuri cu bombă în Rusia, potrivit unui comunicat.

Poliţia a precizat că acţiunile suspecţilor erau coordonate de o organizaţie islamistă din Berlin.

Deşi majoritatea suspecţilor sunt cetăţeni germani, grupul include şi persoane de naţionalitate română, turcă, algeriană, libaneză şi olandeză, a mai spus poliţia.

Anchetatorii au confiscat calculatoare, dispozitive de stocare a datelor şi articole de îmbrăcăminte din 27 de apartamente din Berlin, precizează comunicatul poliţiei.

Capitala germană a fost plasată sub alertă, după ce al-Qaida şi liderii talibani au publicat înregistrări video conţinând ameninţări, înainte de alegerile naţionale din Germania, desfăşurate recent.

În aceste înregistrări, alegătorii erau sfătuiţi să nu voteze pentru politicieni care vor să menţină trupele ţării în Afganistan.

Poliţia din Berlin a declarat însă că suspecţii vizaţi de raidurile de miercuri nu aveau "planuri concrete de atacuri în Germania", iar percheziţiile nu au legături directe cu ameninţările teroriste recente.

Poliţia consideră că unii suspecţi ar fi călătorit din Germania în zona graniţei dintre Pakistan şi Afganistan, pentru a se antrena în tabere jihadiste.

În ultima săptămână, trei dintre suspecţi au primit interdicţie de a pleca de la aeroportul Tegel din Berlin, iar dovezile strânse miercuri au determinat autorităţile să extindă interdicţia la ceilalţi membri ai grupului, a precizat poliţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici