Berlusconi va fi externat miercuri

Premierul italian, Silvio Berlusconi, care va fi externat miercuri după ce a fost rănit la faţă la Milano de un bolnav mintal, a primit luni o scrisoare de scuze de la agresorul său şi numeroase mesaje de susţinere din partea personalităţilor internaţionale.

18 afișări
Imaginea articolului Berlusconi va fi externat miercuri

Medicul care îl tratează pe Silvio Berlusconi anunţă că acesta va fi externat miercuri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Berlusconi, în vârstă de 73 de ani, rănit la buză şi la nas şi cu doi dinţi sparţi, a pierdut o jumătate de litru de sânge în urma agresiunii de duminică, a dezvăluit medicul său personal.

Agresorul Massimo Tartaglia, în vârstă de 42 de ani, a utilizat ca armă o machetă în miniatură reprezentând catedrala de la Milano, de nouă centimetri înălţime.

"Dacă un obiect de acest tip ar fi atins zone mai fragile ca ochiul sau craniul", rănile ar fi putut fi mortale, a declarat, în timpul emisiunii televizate Porta a Porta, doctorul Alberto Zangrillo, de la spitalul San Raffaele din Milano, unde este internat şeful Guvernului italian.

Medicul a anunţat că Berlusconi va ieşi din spital miercuri, chiar dacă rănile urmau să fie "supravegheate atent". El i-a recomandat să nu se întoarcă la lucru "decât peste zece zile".

În cursul aceleiaşi emisiuni, purtătorul de cuvânt al lui Berlusconi, Paolo Bonaiuti, a declarat că şeful Guvernului nu a vrut să revadă imagini ale agresiunii. "Ieri seară, a avut posibilitatea de a deschide televizorul, dar a spus că nu dorea să vadă" scena, a declarat Bonaiuti.

Agresorul, care urma de zece ani un tratament pentru tulburări mintale, i-a scris lui Berlusconi o scrisoare în care i-a prezentat scuze, a anunţat, în timpul serii, presa italiană.

Bărbatul a declarat că "nu se recunoaşte" în ceea ce a calificat drept "act superficial, laş şi nechibzuit", se arată într-o notă publicată de avocaţii săi. El a afirmat că "a acţionat singur" şi a exclus "orice formă de militantism sau de apartenenţă politică", potrivit agenţiei de presă ANSA.

Berlusconi, care nu mai poate participa la summitul de la Copenhaga asupra climei, a primit în timpul zilei numeroase mesaje de susţinere.

Berlusconi, sunat de marii lideri europeni

Prietenul său, prim-ministrul rus Vladimir Putin, şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au fost primii care i-au telefonat, apoi au urmat mesajul de susţinere al Papei Benedict al XVI-lea, cel al premierului britanic Gordon Brown, al cancelarului german Angela Merkel şi al secretarului de stat Hillary Clinton.

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a "condamnat ferm" agresiunea, acestuia alăturându-i-se conservatorii din Partidul Popular European (PPE), din care face parte Partidul Poporul Libertăţii (PDL), al lui Berlusconi.

Agresorul, încarcerat într-o celulă izolată de la Milano pentru "rănire gravă premeditată", este supravegheat în permanenţă de un gardian. El riscă o pedeapsă între cinci luni şi jumătate şi cinci ani de închisoare, în cazul în care este găsit vinovat.

Pentru presă, ca şi pentru clasa politică, unanimă în condamnarea agresiunii, violenţa gestului, chiar dacă a fost comis de un bolnav mintal, ilustrează o degradare a climatului politic din Italia.

"Ceea ce s-a întâmplat rezultă dintr-un climat de ură", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Berlusconi.

Preşedintele italian Giorgio Napolitano a făcut un apel la clasa politică să "nu alimenteze tensiunile", într-un interviu acordat directorului telejurnalului Tg2, citat de ANSA. Există o "exasperare periculoasă a polemicii politice" şi "trebuie să se pună capăt acesteia", a declarat Napolitano.

Atmosfera politică a fost marcată de procesul aflat în desfăşurare împotriva lui Berlusoni pentru fals în documente şi corupere a martorilor, de scandaluri sexuale şi, mai recent, de acuzaţii ale unui fost mafiot împotriva sa.

Şeful Guvernului s-a declarat victimă a unui "complot" al forţelor de stânga, care răspândesc, potrivit acestuia, "ura şi invidia", a presei, acuzată de "minciuni şi calomnii", şi a "judecătorilor politizaţi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici