Biden va semna un ordin care extinde accesul la contracepţie

Preşedintele SUA, Joe Biden, va semna vineri un ordin executiv menit să protejeze şi să extindă accesul la contracepţie, după hotărârea Curţii Supreme de Justiţie a anulat, anul trecut, acest drept constituţional, generând temeri că şi controlul naşterilor s-ar putea confrunta cu restricţii.

184 afișări
Imaginea articolului Biden va semna un ordin care extinde accesul la contracepţie

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Jen Klein, consilier principal al lui Biden, a declarat reporterilor că ordinul va spori modalităţile prin care femeile vor avea acces la contracepţie şi va reduce costurile suportate din buzunar, potrivit Reuters.

Klein a spus că ordinul transmite departamentelor federale să ia în considerare posibilitatea de a cere asigurătorilor privaţi să ofere opţiuni extinse de contracepţie în cadrul Legii privind îngrijirea la preţuri accesibile, cum ar fi acoperirea mai multor produse şi simplificarea procesului de obţinere a îngrijirii.

Ordinul lui Biden vine în contextul în care apărătorii drepturilor reproductive spun că restricţiile lasă milioane de femei fără acces facil la contracepţie.

Contraceptivele au fost în centrul atenţiei de când, la 24 iunie anul trecut, Curtea Supremă a anulat hotărârea Roe vs. Wade din 1973.

Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris sunt aşteptaţi să facă declaraţii vineri pentru a marca un an de la această decizie istorică, a declarat Klein.

„Această acţiune se va baza pe progresele deja realizate în cadrul Affordable Care Act prin reducerea în continuare a barierelor cu care se confruntă femeile în ceea ce priveşte accesul la contracepţia prescrisă de furnizorul lor”, se arată într-o fişă informativă a Casei Albe referitoare la acest ordin.

În timp ce Legea privind îngrijirea la preţuri accesibile, realizare emblematică a politicii interne a fostului preşedinte Barack Obama, impune acoperirea contracepţiei, planurile de sănătate oferite de anumiţi angajatori religioşi scutiţi nu trebuie să o acopere.

Ordinul lui Biden va îndruma, de asemenea, guvernul să ia în considerare modalităţile de a face mai accesibile contracepţiile fără prescripţie medicală la preţuri accesibile, inclusiv contracepţia de urgenţă, se arată în fişa informativă. Acest lucru ar putea include convocarea farmaciilor, angajatorilor şi asigurătorilor pentru a explora această problemă.

Îmbunătăţirea accesului la servicii şi consumabile de planificare familială pentru persoanele acoperite de programele guvernamentale Medicaid şi Medicare este un alt obiectiv al ordinului.

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat în iulie anul trecut, când era încă controlată de democraţi, un proiect de lege pentru a proteja accesul la contracepţie, dar acesta a fost blocat în Senat de către republicani.

Doi senatori americani au introdus săptămâna trecută un nou proiect de lege pentru a proteja accesul la contracepţie. Pentru a deveni lege, proiectul de lege ar trebui să fie adoptat atât în Senatul controlat de democraţi, cât şi în Camera controlată de republicani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici