Bilanţul victimelor seismului din Haiti ar putea ajunge luni la 150.000 de morţi

Autorităţile sanitare haitiene se aşteaptă ca bilanţul persoanelor decedate în urma cutremurului de la 12 ianuarie să ajungă la 150.000 luni şi se tem că alte 200.000 de cadavre sunt încă prinse sub dărâmături, a declarat duminică un ministru.

15 afișări
Imaginea articolului Bilanţul victimelor seismului din Haiti ar putea ajunge luni la 150.000 de morţi

Bilanţul victimelor seismului din Haiti ar putea ajunge luni la 150.000 de morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia sanitară "m-a informat că se aşteaptă la o cifră de 150.000" de cadavre luni, a anunţat ministrul Comunicaţiilor, Marie-Laurence Jocelyn Lassegue.

Întrebată câte cadavre se mai află sub dărâmături, aceasta a apreciat că "este foarte dificil de spus, dar premierul (haitian) a menţionat 200.000".

Potrivit bilanţului precedent, autorităţile haitiene au apreciat că cel puţin 112.000 de decese au fost provocate de cutremur.

Localnicii s-au reunit duminică în lăcaşurile de cult pentru a se reculege şi a aduce un omagiu celor 150.000 de victime ale cutremurului, înaintea unei reuniuni de urgenţă la Montreal pentru a coordona ajutoarele umanitare.

După această zi de rugăciune, state prietene (Statele Unite, Franţa, Spania, Brazilia, ONU şi Organizaţia Statelor Americane) se vor reuni luni la Montreal, pentru a evalua situaţia şi a coordona ajutoarele. Apoi se vor concentra pe reconstrucţia ţării, odată cu pregătirea unei conferinţe prevăzute în martie.

Guvernul haitian a salutat duminică răspunsul comunităţii internaţionale, dar a insistat pe necesitatea de a-şi vedea promisiunile de ajutor concretizându-se.

Prima Doamnă a statului, Elisabeth Preval, a luat apărarea soţului său, preşedintele Rene Preval, acuzat că ar fi gestionat prost situaţia după cutremur.

Echipele de intervenţie au încetat căutarea supravieţuitorilor

În teren, echipele de intervenţie franceze, care anunţaseră că au detectat duminică mişcări sub dărâmăturile unei clădiri din Port-au-Prince, au încheiat căutările în cursul nopţii.

"Am ridicat şantierul, radarele nu mai detectează nimic, am dat peste un cadavru plin de vermi, probabil că aceştia se mişcau", a declarat comandantul Samuel Bernes, din cadrul Securităţii Civile, în jurul orei locale 23.30 (06.30 ora României).

Sâmbătă, Wismond Exantus, un bărbat în vârstă de 25 de ani a fost scos de sub dărâmături în Port-au-Prince.

În total, 133 de persoane au fost scoase în viaţă de sub ruine după cutremurul care s-a soldat cu peste 194.000 de răniţi şi un milion de sinistraţi.

Echipele de căutare şi intervenţie, trimise de diverse state, au început să îşi strângă bagajele, dar cele care dispun de utilaje grele pentru ridicare şi degajare sunt folosite la curăţarea terenului.

Jafurile se intensifică în Haiti

În capitală, jafurile par să se intensifice pe măsură ce echipele degajează ruinele centrelor comerciale prăbuşite, sub privirile neputincioase ale poliţiştilor, din rândul cărora foarte mulţi au murit la cutremur, în timp ce infractorii au profitat de acesta pentru a evada.

Circa 4.000 de deţinuţi au reuşit să fugă din penitenciarul principal din Port-au-Prince, în Cite Soleil, cartierul cel mai sărac şi mai periculos din capitala haitiană.

Pe strada Miracle, circa 20 de persoane aşteptau lângă ruinele unei clădiri fiecare transport al excavatoarelor, sub privirile unui poliţist.

"Ce pot să fac? Nu mai avem închisori", a declarat acesta.

Operaţiunile umanitare continuă

Concomitent, continuă operaţiunile umanitare, distribuţia alimentelor, a apei, medicamentelor şi corturilor. Aproape 610.000 de persoane sunt adăpostite în 500 de tabere de refugiaţi şi peste 30 de spitale cu capacităţi operatorii sunt în funcţiune.

Potrivit Ministerului haitian de Interne, jumătate dintre locuinţele din Port-au-Prince, Jacmel şi Leogane, cele mai afectate oraşe, au fost distruse.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) din Geneva a estimat la 100.000 numărul corturilor suplimentare necesare pentru a adăposti, cel puţin temporar, 500.000 de sinistraţi.

Organizaţiile nonguvernamentale au avertizat cu privire la soluţiile care nu sunt pe placul localnicilor.

Şeful misiunii de stabilizare a ONU în Haiti (MINUSTAH), Edmond Mulet, a declarat că este mare nevoie de personal, militari, benzină şi vehicule pentru transportul ajutoarelor către populaţia afectată de cutremurul de la 12 ianuarie.

Prezenţa în ţară a contingentului american, care urma să ajungă la 20.000 duminică, a fost criticată dur de Bolivia, Nicaragua şi Venezuela, dar şi de liderul cubanez, Fidel Castro, care a denunţat duminică tăcerea ONU referitor la această "ocupaţie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici