BIO: Elena Kagan, un profesor universitar progresist, dar pragmatic - VIDEO

Desemnarea Elenei Kagan la Curtea Supremă de Justiţie a SUA consacră o carieră fulminantă a unei juriste strălucite şi progresiste, obişnuite mai mult cu amfiteatrele universităţilor decât cu sălile de judecată, capabilă de flexibilitate în relaţiile cu colegii ei conservatori, comentează AFP.

89 afișări
Imaginea articolului BIO: Elena Kagan, un profesor universitar progresist, dar pragmatic - VIDEO

Elena Kagan, un profesor universitar progresist, dar pragmatic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american, Barack Obama, a ales-o pe Kagan pentru această funcţie în cadrul celei mai înalte instanţe judiciare din ţară, a anunţat duminică seara postul de televiziune NBC. Desemnarea acesteia urmează să fie ratificată de către Senat.

În cazul unei hotărâri favorabile, ea va deveni cea mai tânără membră a acestei instituţii, dar şi singura dintre cei nouă judecători care nu are în spatele ei o carieră de judecător federal. Numirea ei la Curtea de Apel din Washington, de către Bill Clinton, a fost blocată în 1999 de către Senat, care la acea vreme era controlat de către republicani.

Născută la New York, la 28 aprilie 1960, ea a studiat la Princeton, unde a obţinut licenţa în 1981. A studiat la Facultatea de Drept a Universităţii Harvard, cea mai prestigoasă din Statele Unite, pe care a absolvit-o cu brio în 1986, cu doi ani înainte de admiterea lui Obama.

Cariera acesteia a trecut prin tribunale pentru o scurtă perioadă, fiind asistenta unui judecător al Curţii de Apel de la Washington, iar ulterior a lui Thurgood Marshall, primul judecător de culoare numit la Curtea Supremă.

"Este foarte inteligentă, are un spirit pătrunzător, integritate, este o femeie cu adevărat muncitoare. Era clar mai demult că este o stea în devenire", declara anul trecut un grefier care a lucrat cu ea.

Ea a participat, în 1988, la campania prezidenţială a democratului Michael Dukakis, care a pierdut în faţa lui George Bush, iar ulterior a devenit avocată în domeniul privat.

Kagan este profesoară de drept la Chicago atunci când Bill Clinton i-a cerut să vină la Casa Albă în calitate de consilier-adjunct în probleme de Afaceri Interne, în 1995. La acea vreme a făcut tânăra juristă cunoştinţă cu majoritatea celor care sunt, în prezent, consilierii lui Barack Obama în domeniul judiciar.

După eşecul în faţa Senatului din 1999, ea a devenit profesor la Harvard, iar ulterior decan, în 2003. "A venit şi a schimbat, cu adevărat, universitatea", a declarat Sean Wilentz, conducător ei de teză.

Ea a reuşit să-i ralieze pe conservatori şi progresişti, potrivit celor care au cunoscut-o în campusul Universităţii Cambridge (Massachusetts), a introdus cafea gratuită pentru studenţi şi a transformat un teren de volei pe plajă în patinoar, pe timpul iernii.

Alte hotărâri ale acesteia au fost criticate de senatorii republicani, în 2009, în timpul audierilor pentru confirmarea acesteia ca prim avocat al administraţiei Obama. Ea s-a opus venirii militarilor la Harvard, în cadrul unei campanii de recrutare pentru a protesta faţă de interdicţia ca homosexualii să servească în mod deschis în armată, aşa cum era tradiţia în universitate.

Imediat după anunţul lui John Paul Stevens că părăseşte Curtea Supremă, pe când Kegan făcea parte dintre primii trei candidaţi potenţiali, un fost oficial din cadrul administraţiei Bush a încercat să lanseze o polemică, afirmând că Obama "va numi primul judecător în mod deschis homosexual" în cadrul celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.

Casa Albă a criticat foarte dur această metodă şi a dezminţit că Kagan ar fi lesbiană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici