Reprezentanții Harvard s-au prezentat luni în fața unei instanțe federale, acuzând administrația lui Donald Trump că a tăiat ilegal 2,6 miliarde de dolari din finanțarea federală destinată cercetării științifice. Procesul, considerat un punct de cotitură pentru autonomia învățământului superior american, vine după mai multe luni de presiuni exercitate asupra celei mai bogate și influente universități din Statele Unite.
„Este vorba despre încercarea guvernului de a controla mecanismele interne ale Harvard”, a declarat avocatul instituției, Steven Lehotsky, în instanță, citat de AP News. „Dacă aceste tăieri nu sunt anulate, consecințele vor fi devastatoare: pierderea cercetării, afectarea carierelor și închiderea unor laboratoare întregi”.
Potrivit guvernului, decizia de a întrerupe finanțările a fost justificată de faptul că proiectele respective nu s-ar fi aliniat cu prioritățile actuale, în special cu ordinul executiv semnat de Trump pentru combaterea antisemitismului. Michael Velchik, avocat guvernamental și absolvent Harvard, a susținut că universitatea a permis proliferarea antisemitismului după atacurile din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, invocând protestele care au avut loc în campus, sloganuri antisemite sau atacuri asupra studenților evrei.
„Harvard susține că guvernul e anti-Harvard. Resping această idee. Guvernul este pro-studenți evrei, pro-profesori evrei”, a susținut avocatul guvernului.
Judecătoarea Allison Burroughs a pus însă sub semnul întrebării legitimitatea tăierilor de fonduri. „Cum poate guvernul să ia decizii ad-hoc fără să prezinte dovezi că cercetările finanțate au fost antisemite?” a întrebat ea, catalogând afirmațiile guvernamentale drept „de necrezut” și „uluitoare” din punct de vedere constituțional.
Într-un document depus în instanță, Harvard acuză că sancțiunile au venit imediat după ce universitatea a refuzat să îndeplinească o listă amplă de cerințe formulate de un grup federal pentru combaterea antisemitismului. Printre acestea: auditarea opiniilor cadrelor și studenților, precum și admiterea sau angajarea unor persoane cu „viziuni diverse”.
„Am făcut schimbări reale pentru a combate antisemitismul, dar niciun guvern nu ar trebui să dicteze ce pot preda universitățile private, pe cine pot admite și ce domenii pot cerceta”, a precizat președintele Harvard, Alan Garber, condamnând presiunile politice.
Tăierile de fonduri au afectat sute de proiecte, unele esențiale pentru sănătatea publică. Trei cercetători de la Harvard au explicat cum au fost oprite brusc studii de lungă durată privind cancerul, bolile cardiovasculare și nutriția populației. „Înseamnă sfârșitul progresului științific, cu efecte grave pentru sănătatea americanilor”, consideră epidemiologul Walter Willett, profesor de medicină la Harvard Medical School.
Deși Harvard, care are o avere de 53 de miliarde de dolari, a început să-și autofinanțeze unele proiecte, conducerea avertizează că pierderile sunt prea mari pentru a fi compensate integral. „Guvernul nu explică în ce fel întreruperea cercetării despre cancer, sprijinirea veteranilor sau protejarea securității naționale contribuie la combaterea antisemitismului”, susține universitatea în plângerea depusă.
În iunie, Trump a încercat să blocheze accesul studenților străini la Harvard și a amenințat că va revoca statutul de instituție nonprofit a universității dacă nu se conformează. Aceeași judecătoare federală a emis rapid o ordonanță, blocând temporar aplicarea acestei interdicții și permițând astfel studenților străini să înceapă sau să-și continue studiile la Harvard.
Departamentul Educației a emis oficial o constatare în iunie, potrivit căreia Harvard ar fi tolerat antisemitismul, un pas care ar putea duce la pierderea tuturor finanțărilor federale, inclusiv pentru bursele studențești, o sancțiune cunoscută în mediul universitar drept „sentința cu moartea.”
La scurt timp după încheierea audierii, Donald Trump a reacționat pe platforma sa, Truth Social, lansând un atac dur la adresa judecătoarei federale, numind-o un „dezatru total”. „Harvard are 52 de miliarde în bancă și totuși sunt anti-semiți, anti-creștini și anti-America… nu vom mai permite ca această situație nedreaptă să continue”, a adăugat șeful SUA.
Judecătoarea nu a pronunțat o decizie pe loc, hotărârea fiind așteptată motivată în următoarele săptămâni.
Allison Burroughs a fost numită judecător federal în Districtul de Massachusetts în 2014 de către președintele Barack Obama și confirmată de Senat. Constituția SUA le oferă judecătorilor federali un mandat pe viață, neputând fi revocați sau demiși politic, ci înlăturați doar prin procedura de impeachment – destituire formală aprobată de Congres.