Blogger-ul Raif Badawi, condamnat la 10 ani de închisoare şi 1.000 de lovituri de bici pentru insultarea Islamului, a primit Premiul Saharov 2015 - VIDEO

Parlamentul European i-a acordat joi Premiul Saharov pentru libertatea de gândire 2015 bloggerului saudit Raif Badawi care în prezent execută o pedeapsă de zece ani de închisoare pentru insultarea Islamului pe site-ul său, unde promovează dezbaterile sociale, politice şi religioase.

3759 afișări
Imaginea articolului Blogger-ul Raif Badawi, condamnat la 10 ani de închisoare şi 1.000 de lovituri de bici pentru insultarea Islamului, a primit Premiul Saharov 2015 - VIDEO

Blogger-ul Raif Badawi, condamnat la 10 ani de închisoare şi 1.000 de lovituri de bici pentru insultarea Islamului, a primit Premiul Saharov 2015 (Imagine: faisalalmutar.com)

"Conferinţa Preşedinţilor a decis să acorde Premiul Saharov bloggerului saudit Raif Badawi", a spus Martin Schulz, preşedintele PE, anunţând Premiul Saharov în plen, informează un comunicat oficial. "Acestui om, care este un om extrem de bun, un om exemplar de bun, i s-a impus una dintre pedepsele cele mai groaznice care există în această ţară şi care poate fi descrisă doar ca tortură", a adăugat el.

"Cer Regelui Arabiei Saudite să oprească execuţia acestei sentinţe, să-l elibereze pe domnul Badawi, să-i permită acestuia să se întoarcă la soţia sa şi să-i permită să călătorească aici în decembrie pentru a primi premiul", a mai spus preşedintele.

Ceremonia de premiere va avea loc la Strasbourg, pe data de 16 decembrie.

Raif Badawi este un blogger din Arabia Saudită, activist pentru drepturile omului şi autorul site-ului Free Saudi Liberals. El a fost arestat în 2012 şi ulterior condamnat la 10 ani de închisoare, 1000 de lovituri de bici şi o amendă consistentă pentru insultarea valorilor islamice pe site-ul său.

Primul set de lovituri de bici i-a fost aplicat în public, în ianuarie 2015. Restul au fost amânate în urma protestelor internaţionale. La începutul acestei săptămâni, soţia sa, Ensaf Haidar, care în prezent locuieşte în Canada cu cei trei copii, a anunţat că autorităţile saudite au dat acordul pentru a relua biciuirea.

În luna februarie a acestui an, Parlamentul European a aprobat o rezoluţie care condamnă cu fermitate biciuirea lui Raif Badawi ca fiind "un act crud şi şocant" şi cere autorităţilor din Arabia Saudită "sa-l elibereze imediat şi necondiţionat, fiind considerat un prizonier de conştiinţă, reţinut şi condamnat doar pentru că şi-a exercitat dreptul său la libertatea de exprimare".

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an, pentru a onora persoane şi organizaţii care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Anul trecut, laureat a fost medicul Denis Mukwege, care îngrijeşte în clinica sa de la Bukavu victime ale violenţelor sexuale din estul Republicii Democratice Congo (RDC).

Nominalizările pentru Premiul Saharov se pot face de grupurile politice sau un grup de cel puţin 40 de eurodeputaţi. Comisiile pentru afaceri externe şi dezvoltare aleg prin vot trei finalişti, iar mai târziu, câştigătorul este ales de Conferinţa Preşedinţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici