Bloggerul pro-război care a criticat vehement strategia militară a Rusiei în Ucraina a fost arestat

Bloggerul pro-război Igor Girkin, care a criticat vehement strategia militară a Rusiei în Ucraina, a fost arestat preventiv de un tribunal din Moscova, fiind acuzat de extremism şi ar putea primi până la 5 ani de închisoare, potrivit BBC.

798 afișări
Imaginea articolului Bloggerul pro-război care a criticat vehement strategia militară a Rusiei în Ucraina a fost arestat

Dom kobb, Wikipedia Commons

Naţionalistul de linie dură, cunoscut şi sub numele de Igor Strelkov, ar putea primi până la cinci ani de închisoare.

Soţia sa a declarat că acesta a fost reţinut vineri în apartamentul lor din Moscova, în timp ce ea era plecată.

Fost colonel al serviciilor de informaţii FSB, Strelkov a jucat un rol-cheie în preluarea Crimeei de către Rusia în 2014.

El a continuat să conducă armata Rusiei în războiul care a urmat în estul Ucrainei.

Igor Strelkov a fost unul dintre cei trei bărbaţi condamnaţi în absenţă de un tribunal olandez în noiembrie anul trecut pentru crimă, pentru rolul său în atacul cu rachete din 2014 care a doborât un avion de pasageri al Malaysia Airlines deasupra zonei de conflict, pierzându-şi viaţa toate cele 298 de persoane aflate la bord. Dar, pe măsură ce invazia de anul trecut s-a împotmolit tot mai mult, criticile lui Strelkov la adresa eşecurilor militare şi a comandantului suprem, preşedintele Vladimir Putin, au devenit mai vehemente.

„Am pierdut deja”, le-a spus el urmăritorilor de pe reţelele de socializare anul trecut.

În urmă cu câteva zile, el l-a numit pe liderul de la Kremlin „o nulitate” şi „o pierdere de spaţiu laşă”, spune editorul BBC Rusia, Steve Rosenberg.

Avocatul lui Strelkov, Alexander Molokhov, a declarat că, după ce a fost reţinut, apartamentul său a fost percheziţionat.

Ulterior, Strelkov s-a prezentat la tribunalul districtual Meshchansky din nord-estul capitalei, unde judecătorul a respins cererea sa ca audierea să aibă loc cu uşile închise, relatează agenţia Ria Novosti. El va rămâne acum în arest preventiv cel puţin până la 18 septembrie.

Bloggerului de război i s-a permis de mult timp să critice liber preşedintele şi armata, astfel că nu este clar ce a determinat Comitetul de anchetă al Rusiei să îl acuze în acest moment.

Încă de la începutul războiului, opozanţii aşa-numitei operaţiuni militare speciale a Rusiei în Ucraina au fost condamnaţi la pedepse lungi cu închisoarea pentru remarci mult mai blânde.

Dar la începutul acestei săptămâni, un ofiţer de informaţii rus în retragere, Vladimir Kvachkov, a fost acuzat de „discreditarea” armatei ruse. El şi Strelkov au creat „Clubul patrioţilor furioşi”, care transmite în direct criticile lor la adresa conducerii politice şi militare a Rusiei.

Timp de mulţi ani, Strelkov, în vârstă de 53 de ani, a fost considerat de neatins, spune Ilya Barabanov de la BBC Rusia.

Acest lucru s-a datorat în parte rolului său anterior de colonel în cadrul serviciului de securitate FSB, dar şi faptului că a fost identificat ca suspect şi apoi condamnat pentru doborârea zborului MH-17 în timp ce era comandantul forţei Rusiei în Donetskul ocupat din estul Ucrainei.

Site-ul rusesc de investigaţii Agentstvo a sugerat că autorităţile au revizuit o regulă nerostită anterior, care permitea bloggerilor pro-război să îşi descarce furia cât de mult doreau.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici