Boris Elţîn recurgea la alcool pentru a face faţă stresului

Fostul preşedinte rus Boris Elţîn folosea băutura ca pe o supapă de siguranţă, pentru a putea face faţă presiunii imense de a conduce o ţară care trecea prin schimbări uriaşe, afirmă Tatiana Iumaşeva, fiica fostului lider de la Moscova, citată de Sunday Times în ediţia electronică.

315 afișări
Imaginea articolului Boris Elţîn recurgea la alcool pentru a face faţă stresului

Boris Elţîn recurgea la alcool pentru a face faţă stresului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mulţi au, în Occident, o imagine caricaturizată a lui Elţîn, un caracter uriaş pentru care băutura era un mod de viaţă. Este complet neadevărat (...) Este incorect, subiectiv şi inacceptabil să priveşti preşedinţia lui Elţîn şi numeroasele sale realizări numai prin această prismă îngustă", a spus Iumaşeva, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai tatălui său.

"A existat o problemă cu alcoolul, dar cred că tatăl meu bea din cauza stresului enorm la care era supus", a declarat ea, în primul interviu acordat presei străine.

Iumaşeva, în vârstă de 50 de ani, s-a alăturat echipei electorale a lui Elţîn în 1996, pentru a-l ajuta să obţină al doilea mandat la Kremlin, şi a rămas alături de tatăl său până în momentul în care acesta a demisionat şi a fost înlocuit în funcţie de Vladimir Putin.

"Era foarte stresat din cauza responsabilităţii uriaşe aflate pe umerii săi şi a situaţiei politice foarte tensionate cu care se confrunta în ţară, cu o opoziţie enormă faţă de reformele pe care încerca să le promoveze (...) Conducea o ţară uriaşă, cu arme nucleare, în pragul colapsului. Era înspăimântător. Uneori, băutura era probabil singura modalitate de reducere a stresului, o supapă de siguranţă", afirmă Tatiana Iumaşeva.

Ea a evocat şi unul dintre cele mai jenante incidente provocate de tatăl său, în cursul unei vizite la Berlin.

"În 1994, în primul său mandat, s-a îmbătat în timpul unei vizite la Berlin, a smuls bagheta unui dirijor şi a început să dirijeze orchestra", povesteşte Iumaşeva. "Erau (incidente) neplăcute şi, desigur, ar fi fost mai bine dacă nu se întâmplau, chiar dacă îl puteam înţelege din punct de vedere omenesc", spune ea.

În 1994, Elţîn - care a murit în 2007, la vârsta de 76 de ani - nu a putut coborî din avion pe aeroportul Shannon, iar presa a speculat că fostul lider rus era prea beat pentru a se putea întâlni cu delegaţia irlandeză care îl aştepta pe pistă. Iumaşeva a confirmat însă că Elţîn suferise un atac de cord, dar a refuzat să dea publicităţii această informaţie.

Fiica sa a respins şi declaraţiile atribuite anul trecut fostului preşedinte american Bill Clinton, conform cărora, în timpul unei vizite la Washington, Elţîn ar fi fost găsit în stradă, aproape dezbrăcat, încercând să cheme un taxi pentru a merge să cumpere pizza. "Aşa ceva nu s-a întâmplat", a spus ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici