Boris Johnson va merge în Orientul Mijlociu pentru a pune capăt dependenţei Occidentului de petrolul şi gazele ruseşti

  • Boris Johnson va purta discuţii cu liderii Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite, în încercarea de a pune capăt "dependenţei" Occidentului de petrolul şi gazele ruseşti.
  • În contextul în care asaltul tot mai barbar al lui Vladimir Putin asupra Ucrainei va intra în a treia săptămână, premierul va vizita Golful, în cadrul unei intensificări a eforturilor sale de a priva Moscova de veniturile obţinute din combustibili fosili.
4557 afișări
Imaginea articolului Boris Johnson va merge în Orientul Mijlociu pentru a pune capăt dependenţei Occidentului de petrolul şi gazele ruseşti

Miercuri, Boris Johnson se va întâlni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Zayed la Abu Dhabi, înainte de a se deplasa la Riad pentru a discuta cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Există o aşteptare larg răspândită că premierul se va folosi de această călătorie pentru a încerca să convingă statele din Golf să îşi sporească propria producţie de petrol şi gaze. Acest lucru ar permite naţiunilor occidentale să se debaraseze de livrările ruseşti şi să dea o nouă lovitură financiară Moscovei.

Cu toate acestea, Johnson se confruntă cu critici în legătură cu călătoria sa, atât din partea parlamentarilor, cât şi din partea militanţilor pentru drepturile omului, deoarece aceasta are loc la doar câteva zile după ce Arabia Saudită a efectuat o execuţie în masă a 81 de bărbaţi. Prinţul moştenitor saudit a fost, de asemenea, în mare parte evitat de Occident de la asasinarea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi, pe care este acuzat că ar fi ordonat-o.

Cu puţin peste trei ani în urmă, însuşi Boris Johnson a descris uciderea lui Khashoggi ca fiind un "act barbar" şi a sugerat că statul saudit a "copiat cartea de joc a lui Vladimir Putin" prin "oroarea ostentativă a acestei crime".

Au fost exprimate temeri că, încercând să se îndepărteze acum de regimul lui Putin, Marea Britanie şi alte naţiuni occidentale s-ar putea găsi în schimb mai dependente de alţi lideri acuzaţi de încălcări ale drepturilor omului.

Marţi, premierul a evitat întrebările privind execuţia în masă şi asasinarea lui Khashoggi, declarându-şi intenţia de a construi "cea mai largă coaliţie posibilă pentru a se asigura că Vladimir Putin nu reuşeşte" în Ucraina.

Downing Street a declarat că se aşteaptă ca premierul să folosească vizita de miercuri pentru a discuta cu liderii din Golf despre eforturile sale actuale de a îmbunătăţi securitatea energetică şi de a reduce volatilitatea preţurilor la energie şi alimente, pe fondul preocupărilor legate de criza costului vieţii în Marea Britanie.

Discuţiile se vor axa, de asemenea, pe securitatea regională şi ajutorul umanitar în urma invaziei Rusiei în Ucraina, precum şi pe importanţa colaborării aliaţilor pentru a creşte presiunea diplomatică şi economică asupra regimului lui Putin.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici